Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisao za 80 redakcija

KRAGUJEVAC - Kada je napisao prvi priču o komšinici iz sela koja je zapalila štalu i objavio je u kragujevačkoj „Svetlosti", otac Goluba Lazarevića iz Lužnica, pravnika po struci i profesionalnog novinara, rekao je da „momak nema pametnija posla". Od tada je prošlo više od pedeset godina. Golub je za to vreme objavio nekoliko desetina hiljada tekstova i sarađivao sa osamdeset redakcija u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Do 16.000 napisanih tekstova Golub >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je brojao, a onda prestao. Jedno vreme je istovremeno radio za 10 novina - dvoje dnevnih, troje misterioznih, isto toliko poljoprivrednih i humorističkih. Budio se noću da proveri šta je kome poslao. Zanimljive priče su, kaže Golub, same dolazile do njega i nalazile ga, ali pratili su ga i maleri.

- Dešavalo mi se da ista priča osvane u dva konkurentska lista. Naravno, urednici se naljute i nijedan mi ne plati honorar. A priču o najdužem braku u Šumadiji redakcija za koju sam tada radio je zagubila i objavila nekoliko meseci kasnije, i to baš na dan kada su jednom od supružnika davali polugodišnji parastos. U Ćupriji na otvaranju autobuske stanice doveli su nekog evropskog stručnjaka. Uradio sam razgovor, ali kada je trebalo da ga fotografišem, oba aparata su otkazala - priseća se sedamdesetogodišnji Golub, koji je uporedo sa pisanjem tekstova radio kao pravnik u gradskoj upravi.

Na spisku redakcija sa kojima je sarađivao su i sada poznate novinske kuće, ali i davno zaboravljena izdanja, poput „Feferona" iz Koprivnice, „Uno", „Arena", sarajevskog „Sveta", „Zadrugara"... Osim za domaća izdanja, radio je za „Slobodnu Dalmaciju", „Ježev humor", „Erotiku", „Sabor", „TV reviju", „Tajne"... objavljivao je tekstove za bugarski „Smjah", „Stršel", mnoge radio i TV stanice, a odnedavno i za internet novine.

Napravio je nekoliko stotina intervuja. Razgovarao je sa doktorima, akademicima, estradnim ličnostima, pevao je na uvce Safetu Isoviću i prvi objavio priču o Kragujevčaninu koji je sekirom „nasrnuo" na svoju muškost i doktoru koji je uspeo da „popravi" štetu.

- Pokojni Raša Plaović pristao je na intervju, ali pod uslovom da mu ne postavljam glupa pitanja. U kafani pred celim glumačkim ansamblom izrešetao me i procenio da su pitanja ipak glupa, ali je odgovorio na njih - priča Golub.

Golub Lazarević prešao je put od slanja tekstova poštom, zatim autobusom, faksom, a onda je odlučio da bez obzira na godine savlada veštinu pisanja i slanja tekstova i fotografija uz pomoć kompjutera. Strast za dobrom pričom ga ne napušta. Sada sa digitalnim fotoaparatom, USB-om i svojim i-mejlom, kao i svaki savremeni novinar, krstari Šumadijom u potrazi sa dobrom reportažom.

- I kada sam privatno putovao u inostranstvo, uvek sam sve gledao novinarskim okom. Put u Indiju, Egipat pretvorio sam u feljton koji sam objavio u deset delova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.