Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijani vozač u neispravnom autobusu

KRALJEVO, BEOGRAD - Učenici sedmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković" iz Kraljeva juče su više od dva sata kasnili s polaskom na ekskurziju. Glavni krivci su vozač autobusa „Autoprevoz Štern" iz Vrnjačke Banje koji je pred polazak na put imao 0,25 promila alkohola u krvi i neispravna signalizacija na vozilu.

Đaci su krenuli tek kada je stigla zamena „gasiranom" vozaču i otklonjen kvar na autobusu.

- Profesionalni sam vozač i ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da shvatim kako neko može da pošalje ne samo vozača „pod gasom", već i neispravan autobus da vozi decu - bio je ogorčen Željko Janković, jedan od roditelja.

Radovan Čurlić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Kraljevu rekao je da su propisi jasni i da svaki vozač profesionalac ne sme da ima ni promil alkohola u krvi.

- Vozaču koji je imao 0,25 promila alkohola u krvi, privremeno je oduzeta dozvola. Saobraćajni policajci su uočili i da je svetlosna signalizacija u kvaru, ali je taj problem rešen - rekao je Čurlić.

Ovo je treći incident s pijanim vozačima đačkih ekskurzija, koji je zabeležen u poslednjih nekoliko dana. Prethodno je policija u Boru i Beogradu oduzela dozvole vozačima koji su imali 1,33, odnosno 0,89 promila alkohola u krvi.

U Saobraćanoj policiji MUP-a Srbije navode da uz alko-test proveravaju da li vozač ima položenu D kategoriju, da li je pre polaska na put neprekidno odmorao najmanje osam, odnosno deset sati. Takođe se proverava i da li je autobus tehnički ispravan.

- Svaki autobus mora da ima ispravne uređaje za zaustavljanje i upravljanje, svetlosno-signalne uređaje, pneumatike... - kažu u Saobraćajnoj policiji.

U Ministarstvu prosvete navode da od kako je pravilnikom o izvođenju ekskurzija pre sedam godina uvedeno da policija kontroliše ispravnost vozila i stanje vozača, bezbednost đaka je znatno povećana.

- Direktori svih osnovnih i srednjih školi su dužni da najmanje 48 sati pre putovanja odnesu u saobraćajnu policiju spisak svih učenika koji idu na ekskurziju, podatke o vođi grupe, kao i tačno vreme i mesto odakle deca kreću na put. Takođe, na školi je da policiji dostavi i svu dokumentaciju vezanu za vozače. Policija neposredno pred polazak pregleda autobus, proverava tahograf da se ne bi desilo da vozač koji je uveče radio, ujutru nastavi da prevozi decu. Na kraju sledi alko-test - kažu u Ministarstvu prosvete.

Zoran Pašalić, sudija za prekršaje iz Beograda, kaže za „Blic" da se svim vozačima koji voze pod dejstvom alkohola oduzima dozvola na vreme od tri meseca do godinu dana.

- Koliku će zabranu upravljanja vozilom sudija izreći zavisi od količine alkohola u krvi. Profesionalnim vozačima koji imaju do 0,5 promila, dozvola se oduzima na tri meseca. Svaki promil više donosi mesec dana dužu zabranu - navodi sudija Pašalić.

On kaže da sudije obavezno izruči i novčano kaznu vozačima, koja iznosi više od deset hiljada dinara. Novčane kazne koje se izriču firmama nisu bezazlene, ali sudija Pašalić nema informaciju da je neko kažnjen s maksimalnih milion dinara.

- Većina prevoznika je bar jednom kažnjena i to utiče na njih da više vode računa o vozačima i tehničkoj ispravnosti autobusa - kaže sudija Pašalić.

Vozač i ranije uhvaćen pijan

Nezvanično smo saznali da je vozač „Autoprevoz Šterna", kod koga je juče nađeno 0,25 promila alkohola u krvi, i ranije imao sličan incident. Naime, prilikom vožnje učenika, u Beogradu ga je zaustavila saobraćajna policija, a test je pokazao da je imao alkohola u krvi i protiv njega je podneta prijava. Tu informaciju, kao i da li će posle jučerašnjeg incidenta ostati bez posla, pokušali smo da preverimo kod Gorana Stojakovića, direktora „Autoprevoz Šterna,", ali nam je u ovoj firmi rečeno da je „otišao na put u Kraljevo, da ispita slučaj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.