Izvor: Blic, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović traži razrešenje sudija zbog propusta u slučaju Ilarion

Ministar pravde Dušan Petrović je zatražio razrešenje predsednika novosadskog Opštinskog suda Petra Mohana, sudija tog suda Snježane Matijević i Tatjane Šunjke, kao i sudije novosadskog Okružnog suda Zdenke Stakić zbog nesavesnog postupanja u slučaju Ilarion, saznaje B92.



Iguman Ilarion je ranije bio optužen za bludne radnje nad maloletnicima.

Pomenute sudije su postupale u tom predmetu, a zahtev za razrešenje usledio je nakon nadzora kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utvrđeno da su sudije nesavesno postupale u procesu protiv igumana Ilariona i nisu preduzele procesne radnje za ubrzanje postupka koje su im bile na raspolaganju, zbog čega je slučaj zastareo.

Pre nešto više od mesec dana iguman je u izjavi za B92 tvrdio da su optužbe protiv njega neosnovane.

"Bože sačuvaj i ne dao Bog, nisam u mladosti, a kamoli u starosti da poludim i skrenuo umno da bih to činio. Ipak, Božja je pravda, ja sam Bogu zahvalan, i zahvalan braniocu, i naravno sudu onom koji je uvideo, shvatio i razumeo. E sad, na koji je način to završeno, da li zastarom ili ovako ili onako. To je ipak Božja promisao", rekao je Ilarion.

Iguman Ilarion, nekadašnji starešina manastira Hopovo, osuđen je 9. oktobra 2006. godine pred novosadskim Opštinskim sudom na deset meseci zatvora, a Okružni sud je tu presudu preinačio 26. decembra 2006. godine na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud Srbije je 17. aprila ove godine vratio predmet na novo suđenje, ali tog suđenja nije bilo jer je predmet zastareo. Ilariona je predlog Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu teretio da je neodređenog dana između 1. juna i 4. jula 2001. u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na "nedozvoljene polne radnje" maloletne dečake.

Posle pokretanja krivičnog postupka, vladika sremski Vasilije ga je smenio s mesta starešine fruškogorskog manastira. Ilarion je, nakon pokretanja postupka, neko vreme proveo u manastiru Oraovica, u Hrvatskoj, odakle je proteran jer je i tamo, navodno, uznemiravao decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.