Izvor: RTS, 25.Jul.2009, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet žrtava trovanja gljivama

Na Vojnomedicinskoj akademiji od početka meseca, pet osoba je umrlo od posledica trovanja gljivama. Zbog takvih problema, u poslednjih dvadesetak dana, u tu ustanovu primljeno je 28 pacijenata, od kojih 14 sa teškim stepenom trovanja.

Russula virescens koja je u narodu poznata kao "golubača" ili kao "zeka" visoka je između četiri i 11 santimetara. Prepoznatljiva je po ispucaloj površini šešira sa krljuštima zelene boje po kojoj kao da se osula rđa. Može izbledeti skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u belo ili poprimiti parcijalno u tamnooker tonove.

Meso "zeke" je belo, krto, deluje suvo i pod prstima se mrvi, nenapadnog slatkastog mirisa. Raste od ranog leta do jeseni u svim šumama, naročito po obodima šuma i livada. Jede se sirova, kao salata, ali se često jede kuvana, pečena ili dinstana.

Stručnjaci upozoravaju da posebnu pažnju treba obratiti da drška bude tvrda, bez zadebljanja i ovoja, te bez venčića, da se ne bi zamenila za mladu "zelenu pupavku".

Jelena Tomašević iz sela Tupanci je treća žrtva trovanja gljivama u valjevskom kraju, javljaju lokalni elektronski mediji.

Pedesetsedmogodišnja žena preminula je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde je bila na lečenju zbog trovanja.

Takođe zbog trovanja "zelenom pupavkom", u Centru za toksikologiju VMA preminuli su i pedesetdevetogodišnja Milena Janković iz sela Gornja Zabrdica i tridesetjednogodišnji Miroslav Panić iz sela Gornja Grabovica.

Pacijentkinja Tomašević je u valjevsku bolnicu primljena 16. jula, dan posle konzumiranja otrovnih gljiva, a na VMA je prebačena sutradan.

Prema podacima Infektivnog odeljenja valjevske bolnice, od 1. juna u valjevskom kraju otrovalo se 35, a od 1. jula 25 osoba, od kojih su četiri "u izuzetno teškom stanju" na lečenje prebačeni na VMA, gde je troje preminulo.

Svi su bili uvereni da su ubrali, pripremili i pojeli jestive gljive "zeke".

Međutim, u pitanju su bile veoma otrovne "zelene pupavke".

VMA je 23. jula saopštila da je od 1. jula u tu ustanovu primljeno 28 pacijenata, njih 14 sa teškim stepenom trovanja gljivom "zelena pupavka", od kojih je četvoro preminulo.

Pacijenti koji su uprkos lečenju preminuli, pomoć su zatražili 4 do 7 dana posle trovanja, kada je prošao optimalni period za primenu specifične terapije.

Načelnik klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju Slavica Vučinić kaže da se "zelena pupavka" ubraja u grupu gljiva koje dovode do trovanja sa dugim inkubacionim periodom od preko tri sata do nekoliko dana, a da je prosek od 8 do 12 sati dok počnu tegobe.

Ona je objasnila da se tegobe ispoljavaju mučninom, gađenjem, povraćanjem, prolivastim stolicama, da bi već drugog i trećeg dana krenuo razvoj simptoma znakova, koji su karakteristični za teško oštećenje jetre i bubrega.

Naglasila je da je smrtnost dosta visoka, čak do 50 odsto, a da je kod dece znatno viša.

Oprez prilikom branja i upotrebe

Infektiva služba Zdravstvenog centra se, zajedno sa Gljivarskim društvom iz Valjeva, 18. jula oglasila saopštenjem za javnost u kome se upozoravaju berači i prodavci pečurkama da je neophodna veća opreznost prilikom branja i upotrebe gljiva.

Iz Zdravstvenog centra i Društva gljivara upozoravaju da "situacija sa trovanjem gljivama u skorije vreme nije bila ozbiljnija".

Apeluje se na građane da budu izuzetno oprezni i konsultuju stručnjake i literaturu, odnosno da se po javljanju prvih simptoma trovanja jave lekaru.

Građanima se preporučuje da konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce i da se, ukoliko primete simptome trovanja, što pre jave lekaru.

U saopštenju se konstatuje da su svi pacijenti, primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu sa simptomima trovanja, sami brali gljive.

"Karakteristično je da ih građani godinama skupljaju, da većina otrovanih tvrdi da su takve gljive već jeli, i da su u pitanju 'zeke'", navodi se u apelu javnosti. Zeke su vrsta jestivih pečurki.

Profesor tehnološke mikrobiologije Miomir Nikšić savetuje da se ljudi sklanjaju od gljive koja raste iz zemlje, koja ima jaje, krpice, bele otiske spolja i bele listiće, jer se može pomešati ili sa "šampinjonima" ili sa "zekama", ili sa "golubacama".

Predsednik Društva gljivara Dragić Tomić tvrdi da "zeke", koje su vrsta jestivih pečurki, ne mogu dovesti do ozbiljnih trovanja tako da se pre radi o pogrešnoj determinaciji, pošto berači nisu utvrdili sve elemente koji dokazuju da se radi o određenoj vrsti jestive gljive.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.