Paraglajderom udario u drvo i poginuo

Izvor: Blic, 13.Dec.2009, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraglajderom udario u drvo i poginuo

Loznica - Miroslav Tursunović (60) poginuo je u subotu na planini Gučevo, nedaleko od Loznice, prilikom pokušaja da preleti paraglajderom od spomenika na ovoj planini do Banje Koviljače.



Tursunović je bio sa još dvojicom kolega paraglajderista koji su se bez problema spustili do Koviljače, ali je posle uletanja u oblak nestao iz njihovog vidokruga. Letači su odmah obavestili spasilačke službe i ubrzo je započela potraga.

Prema rečima Živadina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lazića, istražnog sudije Opštinskog suda u Loznici, posle višečasovne potrage za nestalim paraglajderistom utvrđeno je da je usled pada na krošnju bukve i teških povreda Miroslav Tursunović preminuo na licu mesta.

- On je pao na nepristupačnom terenu na oko 700 metara nadmorske visine. Za akciju spasavanja angažovane su sve neophodne ekipe, učestvovalo je 12 članova službe za vanredne situacije, pripadnici policijske stanice u Loznici, vatrogasne službe i tri člana spasilačke službe i alpinisti bez kojih je bilo nemoguće popeti se do stradalog paraglajderiste na visini od oko 30 metara - potvrdio je Lazić, koji je naložio i obdukciju.

Posle više pokušaja, Tursunović je tek oko 21.30 skinut sa drveta bez znakova života.

- Pošto nije bilo merdevina, pokušao sam uz pomoć rođaka da sa drugog stabla pređem na visoko drvo na kojem se nalazio Tursunović, ali već posle nekoliko metara sam odustao jer je bukva bila zaleđena. Kasnije sam se pomoću vatrogasnih merdevina popeo i krenuo ka Tursunoviću, dok je rođak iza mene zakucavao eksere u stablo kako bismo se lakše spustili. Isekao sam konopce, oslobodio telo, a pomoću užadi spasioci su Miroslava spustili na zemlju. Primetio sam da je zadobio teške povrede oka i glave usled pada na grane - priča spasilac Željko Polić, paraglajderista iz Loznice, dugogodišnji prijatelj nastradalog.

On pretpostavlja da je Tursunoviću, koji je inače imao povišen šećer u krvi, što su potvrdili i lekari, odmah po poletanju pozlilo i da je to razlog što nije uspeo da sleti na planirani cilj.

- Imao je veliko iskustvo u letenju i siguran sam da bi i pored loših vremenskih uslova uspeo da sleti, makar i prinudno. Uslovi za letenje jesu bili otežani zbog magle, pa sumnjam da je uleteo u gust oblak i da ga je vazdušna struja odvela na suprotnu stranu, prema odmaralištu „Gučevo” i u pravcu Zajače, umesto ka Banji Koviljači. Srušio se na delu između poletišta i planinarskog doma, tek dvestotinak metara od spomenika, odakle su poletali - dodaje Polić.

Miroslav Tursunović bio je jedan od prvih paraglajderista kada se krajem devedesetih ovaj ekstremni sport pojavio u lozničkom kraju i osnivač kluba „Skaj”.

Miroslav je voleo sport, planinarenje, skijanje i biciklizam, a ljubav prema prirodi i biciklizmu preneo je i na ćerku Anu i sina Vladimira koji već nekoliko godina ima radnju za prodaju bicikala i rezervnih delova.

- Otac je sa Gučeva leteo nebrojeno puta. Odlazio je u BiH, Crnu Goru i svugde gde su postojali pogodni tereni za letenje. Pretpostavljam da je zbog guste magle izgubio orjentaciju i da ga je vetar naneo ka padini. Od brzine i siline udarca nije stigao makar i refleksno da se zaštiti od krošnje. I ranije se on spuštao na krošnju jer je odlično poznavao tehniku sletanja, ali ovog puta najverovatnije da nije ni video na kojoj strani se nalazi brdo i doživeo je takav pad - kaže sin Vladimir, dodajući da je satima stajao pored stabla na kojem je bio leš njegovog oca.

On podseća da je Miroslav nekoliko puta lomio ruku, nogu i kičmu, ali da nikada nije ni pomišljao da trajno prekine bavljenje paraglajderizmom. I supruga Ljiljana priznaje da je godinama strahovala za svog supruga, ali da su izazovi bili deo njegovog karaktera.

Danas sahrana

Komšije o Miroslavu imaju samo reči hvale. Kažu da je obožavao letenje i da mu subotnja kiša i snežne padavine na Gučevu i magla nisu smetali da razapne krila i krene da jezdi nebom. Sahrana Miroslava Tursunovića obaviće se danas na Lozničkom groblju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuo paraglajderista

Izvor: RTS, 13.Dec.2009

Na planini Gučevo, u okolini Loznice juče je na drvetu visokom 30 metara pronađen bez znakova života paraglajderista Miroslav Tursunović. U traganju je učestvovalo dvadesetak ljudi, članova službe za vanredne situacije, policajaca, vatrogasaca i alpinista...Miroslav Tursunović (60) iz Loznice...

Nastavak na RTS...

Kobni let

Izvor: Glas javnosti, 14.Dec.2009, 10:15

LOZNICA - Paraglajderista Miroslav Tursunović (60) iz Loznice poginuo je prekjuče kada se njegova letelica srušila na jugoistočnoj strani planine Gučevo. Tursunović je poleteo prekjuče oko 12 sati sa Darkom Pantićem (22) iz Beograda, koji je bio u drugoj letelici, ali je iz neutvrđenih razloga,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.