Kobni let

Izvor: Glas javnosti, 14.Dec.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobni let

LOZNICA - Paraglajderista Miroslav Tursunović (60) iz Loznice poginuo je prekjuče kada se njegova letelica srušila na jugoistočnoj strani planine Gučevo. Tursunović je poleteo prekjuče oko 12 sati sa Darkom Pantićem (22) iz Beograda, koji je bio u drugoj letelici, ali je iz neutvrđenih razloga, ubrzo pao na krošnju drveta visokog više od 30 metara na nepristupačnom terenu na Gučevu, koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine.

Tursunović je prilikom pada zadobio teške >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << povrede, a u krošnji drveta visio je devet sati, sve dok njegovo telo sa drveta nije skinuo Željko Polić (30), član paraglajding kluba „Kobre“ iz Loznice, uz pomoć svog rođaka Stevana Polića.

Akcija spasavanja trajala je do večernjih sati i u njoj su učestvovali policajci, vatrogasci i alpinisti. Lekari su konstatovali smrt koja je najverovatnije nastupila odmah po udarcu u drvo. Akcija spasavanja bila je otežana zbog veoma lošeg vremena, magle i kiše, nepristupačnog terena i mraka.

Hronologija

- 12 sati - Poleteo sa uzletišta kod spomenika u Gučevu. Umesto severno, prema Banji Koviljači, krenuo ka jugu

- Posle 500 metara udara u brdo i pada u krošnju drveta, visoku više od 30 metara

12.30 - Pronalazi ga kolega Darko Pantić (22), a Tursunović daje znakove života

15.15 - Tursunović umire, a tada stiže i ekipa hitne pomoći. Kreće akcija spasavanja, a na licu mesta su službe za vanredne situacije, pripadnici policijske stanice u Loznici, vatrogasne službe i tri člana spasilačke službe i obučeni alpinisti

- Zbog nepristupačnog terena zatražena je pomoć policije, ali helikopter zbog loših vremenskih uslova na Gučevu nije mogao da bude poslat na lice mesta.

- Posle dva sata, sa drveta telo stradalog uspeli su da skinu spasilac Željko Polić, uz pomoć rođaka Stevana Polića

21.30 - Tursunovićevo telo uz pomoć vatrogasaca i pripadnika specijalne jedinice policije evakuisano je tek preksinoć oko 21.30

Slutio?

Prijatelj stradalog Jovica Raković, u poruci na jednom sajtu, napisao je da je ‘nešto slutio’ na tragediju:

- Bio sam juče pre podne u Miroslavljevoj kući. Razišli smo se tako srdačno da mi je sa ove distance to toliko čudno, kao da se naslućivala neka neobičnost. Miroslav je bio veliki borac, bio je neobičan po stavu, principu i konceptu, ali je uvek sagovornika i prijatelja ostavljao ubeđenog da je bio u pravu, stavu i stilu kojim je živeo.

U akciji je učestvovalo 12 članova službe za vanredne situacije, pripadnici policijske stanice u Loznici, vatrogasne službe i tri člana spasilačke službe i obučeni alpinisti, bez kojih je bilo nemoguće popeti se do stradalog paraglajderiste.

Zbog nepristupačnog terena zatražena je pomoć policije, ali helikopter zbog loših vremenskih uslova na Gučevu nije mogao da bude poslat na lice mesta. Tursunovićevo telo uz pomoć vatrogasaca i pripadnika specijalne jedinice policije evakuisano je tek preksinoć oko 21.30.

Istražni sudija Živadin Lazić izjavio je da je lekar konstatovao da Tursunović nije preživeo pad, kao i da će obdukcijom biti utvrđen uzrok smrti.

„Danas bi trebalo da i komisija civilnog vazduhoplovstva obavi uviđaj na licu mesta, kako bi se utvrdilo šta je uzrok Tursunovićevog pada ubrzo posle starta sa uobičajenog uzletišta paraglajderista, u čemu će pomoći i delovi letelice koji su ostali na drvetu“, rekao je Lazić.

Paraglajderista Darko Pantić, srpski takmičar u disciplini preleta i član beogradskog paraglajding kluba „Ares“, kaže da nije video pad Tursunovića.

- Poleteo sam pre njega s kolegom Milanom Jankovićem i kada sam stigao do Banje Koviljače, video sam da nema Tursunovića. Odmah sam posumnjao da nešto nije u redu, pa sam ga zvao na mobilni, ali se nije javljao. Vratio sam se brzo kolima na uzletište kod spomenika na Gučevu i ponovo sam poleteo da ga tražim. Ubrzo sam ugledao Tursunovića na krošnji drveta, okrenutog naglavačke. Da to nisam učinio, verovatno ga ne bismo našli. Sa Jankovićem i još jednim momkom sam došao do njega. Tursunović je bio živ još tri sata iako je imao teške povrede glave, jer mu je grana probila oko. Komunicirao je sa nama, pomerao ruke i noge. Nastojali smo da ga održimo budnog. Pozvali smo policiju, koja je stigla odmah, ali nije mogla ništa da učini jer niko od nas nije mogao da ga skine sa drveta. Tursunović je davao znakove života još dva i po sata, a narednih pola sata se gušio. Lekar je stigao u 15.15, ali tada je već bilo kasno - kaže Panić.

Panić smatra da je do nesreće došlo jer je Tursunović uleteo u oblak i izgubio orijentaciju.

- Moguće da je izgubio vizuelni kontakt sa zemljom i krenuo u drugom pravcu, pa je umesto na sever, ka Banji Koviljači, gde treba da sletimo, krenuo na jug. Tursunović nije imao odgovarajuću opremu, GPS uređaj, kao mi koji se bavimo profesionalnim letenjem.

Željko Polić, pripadnik spasilačke ekipe, izjavio je da je proveo više od dva sata u krošnji drveta, pokušavajući da skine nastradalog. Međutim, kada je paraglajderista skinut sa drveta, nije davao znake života. Polić ne isključuje mogućnost da je Tursunoviću pozlilo jer je bio šećeraš.

Tursunović je iza sebe ostavio suprugu, sina i ćerku. Radio je više godina u lozničkoj fabrici „Viskoza“, a kasnije je imao tezgu na pijaci. Bio je zaljubljenik letenja, a paraglajdingom se bavio 12 godina. Bio je iskusan letač i osnivač paraglajding kluba „Sky“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.