Osuđeni za zločin u Bihaću na ukupno 33 i po godine zatvora

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni za zločin u Bihaću na ukupno 33 i po godine zatvora

Kantonalni sud u Bihaću prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio petoricu bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske na višegodišnje kazne zatvora za zločine nad civilima na području opštine Bihać.

Odlukom suda u Bihaću, Jovica i Zoran Tadić osuđeni su na po 12 godina, Zoran Berga i Željko Babić na po 11, a Goran Mihajlović na 10 i po godina zatvora zbog učešća u ubistvima bošnjačkih civila počinjenim u septembru 1992. Na području Orašca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (opština Bihać).

Kantonalni sud prihvatio je sporazum koji je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) postiglo s petoricom optuženih i u kojem su priznali krivicu po svim tačkama optužnice, a što su potvrdili i pred Većem Kantonalnog suda u Bihaću.

Tužilaštvo u Bihaću podiglo je 30. novembra prošle godine optužnicu protiv petorice bivših pripadnika vojske i policije RS koji su bili optuženi da su u mestima Duljci i Orašac ubili 25 civila bošnjačke nacionalnosti.

Osuđeni su izrazili su duboko kajanje zbog svojih dela učinjenih pre skoro 20 godina, navodeći da su spremni i nakon presude da sarađuju s pravosudnim organima kako bi pomogli da se rasvetle drugi zločini počinjeni na području Ljutočke doline.

"Ova presuda je jako značajna za organe gonjenja, ne samo u Bihaću već i celoj Bosni i Hercegovini, jer smo dobili pet novih svedoka koji će nam značiti jako puno u otkrivanju drugih počinilaca ratnih zločina koji još nisu procesuirani”, rekao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

On je dodao da su u ovim događanjima učestvovale još dve osobe koje trenutno nisu dostupne pravosudnim organima BiH.

Povezane vesti: Sveštenik u Nemačkoj osuđen zbog seksualnog zlostavljanja dece Osuđen na 31 godinu zatvora zbog zločina u Srebrenici U Češkoj osuđeni roditelji koji decu nisu vodili napolje Tužilaštvo BiH: Nije odlučeno o obustavljanju istrage protiv Divjaka i Ganića Bivši šef diplomatije Irana osuđen na osam godina zatvora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.