Operacija Grom, privedeno više od sto narkodilera

Izvor: Studio B, 06.Dec.2013, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija "Grom", privedeno više od sto narkodilera

U akciji "Grom", koja je u toku, pretreseno 909 lokacija na teritoriji Srbije, očekuje se da 242 lica budu procesuirana, a za njih 127 određeno policijsko zadržavanje, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Akcija Grom, koja je koordinirana akcija MUP-a, UKP-a, podružnih policjiskih uprava, SAJ-a, PTJ-a, ali i Tužilastva, sudova i bezbednosnih službi, sprovodi se u cilju sprečavanja proizvodnje rasturanja i prodaje narkotika. Ovo je udar na disrtributivnu mrežu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je Dačić novinarima u Vladi.

On je precizirao da je to deo opšte i oštre borbe protiv organizovanog kriminala, narkotika, finansijskih zluopotreba huligana...rekao je premijer.

Prema njegovim rečima za sada su izvršene 134 zaplene, pronađena jedna laboratija , mnogo komada oružja, narkotika i rasvetljeno jedno ubistvo. Dačić je naglasio da će akcija biti nastavljena i izrazio zadovoljstvo zbog kordinacije akcije svih učesnika sa Biroom za koordinaciju službi bezbednosti.

On je naglasio da je nacionalna borba protiv organizovanog kriminala i uspostavljanje pravne države prioritet.

Direktor policije Milorad Veljović je na konferenciji za novinare rekao da će konačni rezultati biti saopšteni tokom dana. On je istakao da je u akciji demonstrirano potpuno jedinstvo policije, tužilaštva i pravosuđa i da je jedna od karakteristika akcije to što su pronađene veće količine heroina od marihuane.

Prema njegovim rečima, cilj akcije je bio da se na osnovu prijava i građana ukaže javnosti na one koji truju našu decu. Veljović je istakao da u akciji, jednoj od najvećih i koodiniranih učestvuje nekoliko hiljada policajaca i da je bitno da ni jedna informacija nije procurela.

"Pored Uprave kriminalističke polcije koja je bila nosilac akcije, učestvovale su i sve druge organizacione jedinice Direkicije policije - Žandarmerija, specijalne jedinice, policija opšte nadležnosti...", objasnio je on.

Prema njegovim rečima i današnja akcija je pokazala da policija može da odradi svaki zadatak i obezbedi mir i sigurnost.

"Cilj zajedničke koordinirane akcije je da se uđe u dilersku mrežu koja hara Srbijom", rekao je Veljović izrazivši zadovljstvo što se u ovoj akciji "prvi put pokazalo potpuno jedinstvo policije, Tužilaštva i pravosuđa".

Veljović je istakao i da je "akcija planirana u ne baš kratkom vremenskom periodu" istavši da je cilj akcije, osim zaplene narkotika bio i da ima drugi efekat - "da se javnost upozna ko i zašto truje našu decu".

"Tek očekujemo efekte ove akcije - u uvom momentu nam nije bitan represivani već preventivni deo kako bi pokazali javnosti ko su ljudi koji truju našu decu", istakao je on dodavši da "nije mali broj tih ljudi".

Veljović je dodao i da su zaplenjene i velike količine oružja i municije kao i veliki broj automobila, a da je u Novom Pazaru uhapšena osoba za kojom se zbog ubistva tragalo duže vreme i u čijem stanu je pronađena veća količina bombi. On je dodao i da su među uhapšenima i osobe koje pripadaju organizovanim kriminalnim grupama među kojima i huligani koji vrše nasilje na stadionima.

Upitan da li su među uhapšenima i pripadnici navijačkih grupa, Veljović je odgovorio da među uhapšenima nisu navijači već huligani, dodavši da pravosuđe i tužilaštvo u takvim slučajevima treba svoj posao da završe do kraja. Veljović je rekao i da je u Novom Sadu zaplenjeno više od pet kilograma heroina i priveden veliki broj osoba, dok su u Lazarevcu izvršeni pretresi na 17 lokacija.

Veljović je dodao i da se u Lazarevcu, koje je poznato po tome što je udruženje građana Sveti Sava objavilo slike osoba za koje tvrde da su dileri, pretresi obavljaju i sada.

"Niko u akciji neće biti zaštićen, bez obzira ko je i šta je", rekao je Veljović.

On je istakao i da je lično dobijao prijave građana u vezi onih koji diluju drogu, a da su te prijave isto dobijali kabinet ministra unutrašnjih poslova i Biro za kordinaciju slzužbi bezbednosti, tako da su akciju inicirali sami građani.

 

Uskoro Služba za borbu protiv narko dilera

 

Služba za borbu protiv narkodilera, čije osnivanje je naložio Biro za koordinaciju službi bezbednosti, će biti brzo formirana, izjavio je danas Veljović.

On je rekao da i ta aktivnost pokazuje opravdanost osnivanja posebne službe za borbu protiv dilera droge.

"Već smo uradili sistematizaciju i dostavili je kabinetu ministra unutrasnjih poslova i Birou za koodinaciju službi bezbednosti i očekujem da će služba biti veoma brzo formirana", rekao je Veljović.

On je i sa aspekta akcije "Grom" kao svrsishodno ocenio i formiranje službe za borbu protiv ekstremizma i terorizma što je takođe inicirano zaključkom Biroa za korodinaciju službi bezbednosti.

Prema njegovim rcecima, tokom akcije "Grom" lišeno je slobode i više ekstremista zbog sumnje da su povezani za preprodajom narkotika.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti je u novembru odlučio da se pri MUP-u formiraju dve nove sluzbe - jedna za borbu protiv ekstremizma i terorizma, a druga za borbu protiv narko-dilera.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Grom": U Vranju uhapšen samo jedan diler

Izvor: OkRadio.rs, 06.Dec.2013

U Vranju je, u akciji policije organizovanoj po čitavoj Srbiji, za sada uhapšen samo jedan narko diler. Akcija hapšenja dilera narkoticima organizovana je na teritoriji 27 policijskih jedinica u petak u šest časova, a u Vranju je do sada uhapšena jedna osoba, saznaje OK Radio. Za sada ime privedenog...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.