Okružni sud u Beogradu rehabilitovao Andriju Hebranga

Izvor: Blic, Tanjug, 14.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okružni sud u Beogradu rehabilitovao Andriju Hebranga

Okružni sud u Beogradu rehabilitovao je Andriju Hebranga, visokog političkog zvaničnika Hrvatske i Jugoslavije tokom i posle Drugog svetskog rata, uz obrazloženje da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga, potvrdila je danas Tanjugu portparolka tog suda Ivana Ramić.

Hebrang je službeno uhapšen u Beogradu 18. maja 1948.godine, protiv njega je vođena istraga u zatvoru UDB-e za Jugoslaviju u Beogradu, a, prema službenoj verziji, izvršio je samoubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u istražnom zatvoru 11. juna 1949, sahranile su ga nepoznate osobe na nepoznatom mestu bez prisustva porodice, bio je žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga, navedeno je u rešenju suda.

Rođen je 22. oktobra1899.godine u Bačevcu kod Virovitice, postao je član Socijalističke radničke partije Jugoslavije u Osjeku 1919, u novembru 1929.osuđen je na kaznu zatvora od 12 godina i dva meseca iz kog je izašao 15. februara 1941.

Ustaše su Hebranga uhapsile 1942.godine, prilikom hapšenja pružio je oružani otpor i bio teško ranjen u glavu, a u blizini Okučana 23. septembra razmenjen je za ustaške dužnosnike Mirka Vutuca i Karla Vagnera.

U toku rata bio je sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije.

Posle rata bio je poverenik industrije i trgovine Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, predsednik Privrednog saveta NKOJ, predsednik Savezne planske komisije, a u novoj vladi Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 1946.godine ponovo je ministar industrije, predsednik Privrednog saveta i Savezne planske komisije.

Sa tih funkcija je smenjen 8. januara 1948.godine, kada je postavljen za ministra lake industrije.

Početkom maja 1948.godine iz kuće u tadašnjoj Rumunskoj ulici 56 (današnja Užička) odveden je na saslušanje pred partijskom komisijom negde na Fruškoj gori i istog dana uhapšen i odveden u beogradski zatvora Glavnjača gde je protiv njega vodio istragu oficir UDB-e Milorad Milatović.

U toku istrage stavljalo mu se na teret da je kao ustaški špijun prokazivao zagrebačke komunističke ilegalce u ustaškom zatvoru, da je posle oslobođenja saobitorao politiku vlade u privrednoj politici i kao sovjetski agent podržao Rezoluciju Informbiroa.

Istraga službeno nikada nije završena, a sve optužbe su lažne, iskonstruisane i montirane bez ijednog dokaza čak i bez indicije, tako da je reč o klasičnom političkom i ideološkom obračunu sa čovekom koga je trebalo eliminisati iz politike, sa slobode i na kraju iz života, navedeno je u obrazloženju Okružnog suda.

Hebrang nikada nije izašao iz Glavnjače, niti se zna vreme, mesto i način smrti, kao ni mesto gde je sahranjen, a porodica Hebrang (supruga Olga i sinovi Andrija i Branko i kćerka Dunja), već decenijama tragaju za pravom istinom o njegovoj sudbini.

Zahtev za rehabilitaciju pokojnog Hebranga, podneo je njegov sin Branko, a Okružni sud u Beogradu doneo je rešenje 13. novembra 2008, u kome je navedeno da je Andrija Hebrang rehabilitiovana osoba.

Sredinom 1951. godine osuđena je supruga Andrije Hebranga, Olga Hebrang, a u presudi o njenoj osudi piše da je supruga, a ne njegova udovica.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske 1992. godine, Andrija Hebrang je politički rehabilitovan i proglašen žrtvom "komunističkog režima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.