Obijene kuće Srba povratnika u Ljevoši

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obijene kuće Srba povratnika u Ljevoši

U selu Ljevoša, u opštini Peć, tokom prethodne noći obijeno je osam kuća čiji su vlasnici kosovski Srbi. Policija je pokrenula istragu povodom obijanja i premetačine, izjavio je regionalni portparol kosovske policije Zećir Keljmendi.

Keljmendi je naveo da je policija obavila uviđaj i otvorila istragu, kao i da će u ovom mestu policajci dežurati 24 sata dnevno. On je dodao da, za sada, nema osumnjičenih i da će policija učiniti sve da krivce pronađe.

Keljmendi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je kazao i da iz kuća u kojima nisu bili njihovi vlasnici nije ništa odneto.

Predstavnik tog metohijskog sela Ranko Bakić rekao je da su na obijenim kućama polomljeni prozori, dok su u unutrašnjosti nepoznate osobe izvršile premetačinu.

“U kućama, u trenutku provale, nije bilo njihovih vlasnika, rekao je Bakić i dodao da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji i italijanskom Kforu, koji su obavili uviđaj.

"Od predstavnika lokalne policije dobili smo obećanje da će u selu stalno biti prisutna policijska patrola i da nema razloga za brigu i strah", kazao je Bakić.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Kfora i Euleksa da pronađu i kazne počinioce koji su obili, oštetili i izvršili premetačinu osam srpskih kuća u selu Ljevoša kod Peći. Ministarstvo traži od Euleksa i Kfora da u skladu sa svojim mandatom zaštite kosmetske Srbe južno od Ibra, jer su oni poslednjih dana postali meta napada albanskih ekstremista, ali i pripadnika specijalne kosovske policije (ROSU).

Prema njegovim rečima, meštani sela Ljevoša su uznemireni zbog dešavanja na severu Kosova, a sinoćni napad na kuće ih je dodatno uznemirio.

Portparoli KPS-a nedostupni su za medije kako bi potvrdili da li je tokom uviđaja policija saznala neke detalje o incidentu. U selu Ljevoša, koje se nalazi iznad Pećke Patrijaršije trenutno živi tridesetak Srba. Ljevoša je povratničko mesto u koje su Srbi počeli da se vraćaju 2005. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.