Novoseljanka opstaje zahvaljujući prerađivačkim kapacitetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novoseljanka" opstaje zahvaljujući prerađivačkim kapacitetima

Zemljoradnička zadruga "Novoseljanka" u Banatskom Novom Selu, opstaje uglavnom zahvaljujući prerađivačkim kapacitetima koje ima, jer samo od ratarstva ne može da preživi. Tamo smatraju da je glavni problem zadrugarstva nedostatak obrtnih sredstava.

Nakon što je u Banatskom Novom Selu otvoreno sedam otkupnih mesta za poljoprivredne proizvode zadruga je izgubila svoj nekadašnji značaj i ulogu, a sa tim i novac, jer su nekadašnji brojni kooperanti prešli otkupljivačima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ti otkupljivači imaju novce kojim kupuju đubrivo zapare odomah, tu dobiju neke rabate i tako dalje. Onda oni to daju na agro rok i onda prektično otkupljluju tu robi koliko oni hoće. Podignu cenu i otkupljuju robu po kojoj oće ceni. Mi to nismo mogli, jer nemamo taj fond obrtnih sredstava i nismo mogli da pratimo i mi smo ostali bez kooperanata", kaže Zoran Varga direktor.

"Ostavši bez kooperanata Novoseljanka je ostala i bez članova zadruge i značajnog prihoda. Od sopstvene ratarske proizvodnje nema mnogo zarade", dodaje Varga.

Zadruga iako ima 117 hektara zemlja ona dobija samo za 20 hektara subvenciju od 4.000 dinara po hektaru, što će reći da mi dobijamo 80.000 dinara godišnje

"Spas za zadruge je da se u njima organizuje prerada poljoprivrednih proizvoda, ali i da se stvori drugačija svojinska struktura kako bi se došlo do obrtnog kapitala, jer je od države slaba vajda", ocenjuje naš sagovornik.

Da se sve zadruge pretvore u akcionarska društva i da se usmere koja bi to bila proizvodnja kojom bi se bavila, i da akcionari, znači seljlaci u toj nekoj regiji uložie pare da se tu napravi neki prerađivački kapacitet, recimo malo većeg obima koji bi taj proizvod koji bi mogao da bude izvozni proizvod.

Varga pominje primer Turske gde takav model dobro funkcioniše. "Novoseljanka" se inače odavno bavi preradom. Proizvodi sirće i ekpandirane žitarice za konditorsku industriju. Doskoro je svoro sve išlo u izvoz, ali je zbog problema koje imaju neki hrvatski konditori obim proizvodnje smanjen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.