Novi kriterijumi za izbor sudija

Izvor: Politika, 06.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kriterijumi za izbor sudija

Dokaze prilikom obaranja pretpostavke poštenja i stručnosti sudija pred Visokim savetom treba da pruži Ministarstvo pravde, kaže prof. dr Zoran Ivošević

Za sve sadašnje sudije u Srbiji biće utvrđena pretpostavka da su stručni, osposobljeni i dostojni sudijske funkcije, a samo za mali broj sudija biće predloženo obaranje te pretpostavke i podnošenje dokaza da nisu pošteni, stručni i sposobni.

Ovako je profesor dr Zoran Ivošević objasnio mogućnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstojeći opšti izbor sudija bude obavljen na jednostavan način. Profesor predsedava radnoj grupi koja upravo završava predlog kriterijuma i merila za izbor sudija.

– Većina srpskih sudija su časni, pošteni, stručni, sposobni i vredni ljudi, ali postoji jedan mali broj sudija koji su se osramotili vršeći sudijsku funkciju. Na primer, imate u Vrhovnom sudu sudije koje su učestvovale u izbornoj krađi i sudije koje su svojevremeno zabranile rad Društvu sudija Srbije. Imamo u Nišu one koji su sudili onom vladici, a u Požarevcu sudije koje su sudile „ljubitelju motorne testere”. Dakle, ima tih sudija koje nečasno sude, a dokaze prilikom obaranja pretpostavke poštenja i stručnosti pred Visokim savetom sudstva treba da pruži Ministarstvo pravde. Tako je predloženo u dokumentu radne grupe, ali on još nije usvojen – kaže dr Ivošević, penzionisani sudija Vrhovnog suda i profesor na Pravnom fakultetu „Union”.

U radnoj grupi je još desetak sudija i predsednika sudova iz cele Srbije, među kojima su i Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu i Radmila Dragičević Dičić, sudija takozvanog Specijalnog suda. Ostalo je upražnjeno mesto za predstavnika Društva sudija Srbije. Članovi radne grupe će se 12. februara okupiti na Paliću i tamo će utvrditi konačan tekst dokumenta, koji će zatim biti poslat Venecijanskoj komisiji i drugim evropskim institucijama. Očekuje se da ova komisija Saveta Evrope razmotri dokument na svojoj sednici 13. marta i da pošalje svoje sugestije i primedbe. Visoki savet sudstva treba najkasnije do 5. maja da usvoji kriterijume.

Nacrt kriterijuma i merila za izbor, napredovanje i razrešenje sudija i tužilaca ima pet delova. Prvi se odnosi na prvi izbor sudija sa ograničenim mandatom, jer oni koji budu ove godine prvi put izabrani imaće ograničen mandat do tri godine i biraće ih parlament. Tek posle isteka tog mandata Visoki savet sudstva biraće ih na stalnu funkciju, a na osnovu kriterijuma koji su predloženi u trećem delu dokumenta.

Četvrti deo dokumenta odnosi se na napredovanje u karijeri, odnosno na izbor sudija u neposredno viši sud od onoga u kome rade, a peti deo je posvećen kriterijumima za izbor predsednika sudova.

- Najdelikatniji je drugi deo dokumenta, jer se odnosi na izbor zatečenih sudija. To su sadašnje sudije, koje su birane po ranijim propisima, od parlamenta, s mandatom do kraja radnog veka. Ima ih oko 2.400 i to je sastav sudske vlasti koji je već instaliran. Ponovni izbor zatečenih sudija predstavljaće najosetljiviji deo posla. Za sve njih ustanovili bismo pretpostavku stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti. Međutim, ta pretpostavka je oboriva, pa će Ministarstvo pravde morati da Visokom savetu sudstva pruži dokaze o tome da je određeni sudija nestručan, neosposobljen i nedostojan sudijske funkcije – objašnjava dr Ivošević.

Dokaze o nestručnosti, neosposobljenosti i nečasnosti Ministarstvo pravde treba da pribavi u saradnji sa Nadzornim odborom Vrhovnog suda i predsednikom suda u kome taj sudija radi. Ako takvih dokaza nema, uzima se da sudija ispunjava kriterijume i biće ponovo izabran.

- Očekujem da samo mali broj sudija neće proći. Međutim, treba naglasiti da je ovo samo nacrt kriterijuma. O njemu treba da se izjasne i ostali članovi naše radne grupe - objašnjava dr Ivošević.

Nije lako, kaže on, da se u jednoj rečenici kaže šta je pošten, stručan i savestan sudija.

– Zato sam u dokumentu preciznije odredio te pojmove. Objasnio sam šta znače poštenje, savesnost, nezavisnost i nepristrasnost i drugi pojmovi kada su sudije u pitanju, ali ne mogu vam reći kako sam definisao te pojmove, jer to još nisu pročitali članovi radne grupe – kaže naš sagovornik.

Aleksandra Petrović

[objavljeno: 07/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.