Novi dokazi za istragu ubistva Slavka Ćuruvije

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokazi za istragu ubistva Slavka Ćuruvije

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo je u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije podnelo zahtev za saslušanje još nekoliko radnika nekadašnje Državne bezbednosti koji su učestvovali u njegovom praćenju, saznaje „Blic".

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da bi „preduzimanje novih istražnih radnji" u ovom slučaju „moglo doneti ozbiljnije pomake" u istrazi.

- Uputili smo zahtev policiji da prikupi dodatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podatke i obaveštenja ne bi li smo se približili konačnom cilju da otkrijemo ko su organizatori i izvršioci tog krivičnog dela - istakao je Radisavljević.

On je istakao da u slučaju Ćuruvija „ima novih momenata", izrazivši zadovoljstvo jer je obezbeđen „dobar deo dokaza koji bi mogli da se koriste u eventualnom kasnijem postupku". Istraga o ubistvu Ćuruvije počela je u januaru 2007. godine i u okviru nje je saslušano više od 50 osoba, među kojima su pripadnici DB-a koji su pratili Ćuruviju na dan ubistva. Specijalno tužilaštvo je do sada u više navrata najavljivalo da je ubistvo Ćuruvije pred razrešenjem. Bivši specijalni tužilac Slobodan Radovanović je u septembru 2006. rekao da su imena ubica poznata i da bi predmet mogao ubrzo da bude rešen.

Tri meseca kasnije je obavestio javnost da će ubrzo saopštiti imena onih koji stoje iza ubistva, i da će u slučaju da krivični postupak iz nekog razloga ipak izostane, otvoriti dosijee i reći sve što zna o ubistvu Ćuruvije. Sličnu izjavu je dao i pola godine kasnije, ali nikakvog pomaka do sada nije bilo. U julu 2007. Radovanovića je na funkciji specijalnog tužioca zamenio Miljko Radisavljević, međutim, slučaj Ćuruvija nije razrešen.

Neposredno pred ubistvo Ćuruvije supruga bivšeg predsednika SRJ Mirjana Marković uputila mu je javne i privatne pretnje i na njenu inicijativu je objavljen članak u „Politici ekspres" - „Ćuruvija dočekao bombe". Samo nekoliko dana kasnije Ćuruvija je likvidiran ispred svog stana u Svetogorskoj ulici u centru Beograda.

Tužilaštvo i dalje goni Miru i Marka

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je juče da Tužilaštvo

neće odustati od krivičnog gonjenja Mirjane Marković i Marka Miloševića, i pored toga što su oni dobili azil u Rusiji.

- Mi smo juče zvanično obavešteni o azilu, ali to ne znači da ćemo odustati od njihovog krivičnog gonjenja. Konačna odluka o sudbini tih krivičnih postupaka zavisi od onoga šta bude utvrđeno u istrazi", rekao je Radisavljević na Okruglom stolu o organizovanom kriminalu u beogradskom Medija centru.

Otporaši pisali ministru

Požarevački '’Otpor’’ je pre dva dana uputio zahtev ministru pravde Dušanu Petroviću u kome traži da se razmotri mogućnost da se Marku Miloševiću sudi po optužnici javnog tužioca a ne po privatnoj tužbi pretučenih otporaša. Zahtev za preuzimanje gonjenja po službenoj dužnosti upućen je i Opštinskom tužiocu u Požarevcu Miroslavu Vojinoviću, kome su otporaši dostavili i nove dokaze. Suđenje Marku Miloševiću za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i učešće u tuči, počelo je posle osam godina 8. februara u Opštinskom sudu u Požarevcu, a kako se on nije pojavio, novo ročište zakazano je za 18. februar.

S.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.