Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niti sam ubio, niti sam nagovarao nekoga na to

BEOGRAD - Iznošenjem završnih reči u Okružnom sudu privedeno je kraju suđenje Bijelopoljcu Vesku Kaleziću (38) po optužnici koja ga tereti da je novembra 2002. godine zbog duga ubio svog druga Predraga Matića (31). To je navodno učinio s Grigorijem Tatarinom (27) koji je već na izdržavanju kazne zbog ovog dela.

Tužilačka strana imala je standardnu završnicu, jedino se punomoćnik oštećenih, advokat Žarko Obradović, dodatno osvrnuo na motiv ocenivši da Kaleziću dug nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bio toliko bitan koliko „prevara s ‘mercedesom’“, koji je Matiću prodao kao „čist“, a zapravo je bio ukraden i vraćen u Nemačku, ispostavilo se, dan pre ubistva.

- Matić to nije znao i Kalezićev najveći problem bila je njegova reakcija, jer je znao da je Matić od njega „jači“ u svakom pogledu. Pored toga, za to bi saznali i ostali iz društva, i njegov status bi bio ugrožen, pa ne bi više mogao da se bavi onim što mu je bilo bitno - rekao je Obradović aludirajući na Kalezićevu strast za kockom.

- Niti sam kog ubio, niti sam nekog nagovorio da tako nešto učini, a posebno, to naglašavam, nisam imao razloga da to uradim Peđi. Dugovao jesam i drugima, čak više nego Matiću, a svi su oni živi tako da u tome ne vidim motiv da bih Matića ubio i to još najavio na neki način - rekao je Kalezić. Prethodno je njegov advokat Ivan Bajazit rekao da nema dovoljno dokaza da Kalezić ima bilo kakve veze sa zločinom. On je ukazao da je Kalezić u kontaktu sa Matićem bio dan pred ranjavanje, ali i nekoliko sati pre nego što će se to dogoditi.

CRNI TABANI POPOVOG SINA

Grigoriju Tatarinu, koji potiče iz svešteničke porodice i koji je u vreme ubistva imao 22 godine, decembra 2003. izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Dve godine kasnije on je pravosnažno osuđen na istu kaznu na osnovu „krnjeg“ iskaza brata ubijenog i priznanja koje je nastalo tokom „Sablje“, a za koji sve vreme tvrdi da mu je iznuđen batinama, od kojih su mu, navodno, čak i tabani bili crni. Zanimljivo je i da mu sve ove godine alibi nije razjašnjen.

- Otvoreno ga zove, dovodi ga u blizinu Tatarinovog stana... Da li bi sve to radio toliko „opušteno“ da je planirao njegovo ubistvo? I to na ulici, na otvorenom? Da je planirao valjda bi ga vodio u stan gde je lakše ukloniti tragove - analizirao je Bajazit. - Dva dana ranije Kaleziću se rodila ćerka. Da li bi sebe, i porodicu, doveo u takvu situaciju da živi s tim da je u vreme rođenja deteta ubio nekog i to proživljavao svake godine iznova? Kalezić je znao da Matić vodi listu dužnika, pogotovo onih velikih, i da je njegovo ime jedno od prvih na spisku. Sve ovo nije tipično ponašanje za osobu koja planira da ubije - nabrajao je Bajazit argumente koji, po njemu, govore u prilog nevinosti okrivljenog.

Advokat je podsetio i da je Kalezić dva puta išao u policiju, gde je saslušavan i pušten, a da je onda slučaj naprasno rešen u vreme „Sablje“, osam meseci kasnije.

- A znamo svi šta se tada radilo i kako su mnogi krivični postupci usled nedostatka dokaza u međuvremenu propali - ukazao je Bajazit.

Advokat je za iskaz svedoka Duška Matića, brata ubijenog, rekao da je „posredan, nelogičan i neživotan“, podsetivši da je posvedočio kako mu je ranjeni brat stiskom ruke potvrdio da je u njega pucao Debeli Gile, kako su zvali Tatarina. Matić je rekao i da su tako komunicirali jer su mu bili skrenuli pažnju da s bratom ne razgovara o ranjavanju i jer je bio prisutan policajac. Međutim, ukazao je Bajazit, dr Branko Đurović je rekao da je s ranjenim Matićem moglo da se razgovara, a da policajac nije ulazio u sobu.

Bajazit je ukazao i da Kalezić jeste s Matićem razgovarao mobilnim telefonom, ali da nije bio poslednja osoba koja ga je kontaktirala.

- Poslednji je bio Denis (konobar u Matićevom kafiću, za kog niko ne zna da kaže kako se preziva i koji nikad nije saslušavan, prim.nov), a razgovarali su nekoliko puta - rekao je Bajazit, ukazavši da je Denis bio jedan od Matićevih problematičnih dužnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.