Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Proces bio montiran

Beograd -- Žrva montiranog procesa Vladimir Nikolić zaprepašćen tvrdnjama zamenika republičkog tužioca Manojlovića na račun autorke Insajdera.

Zamenik republičkog tužioca Vladimir Manojlović optužio je Brankicu Stanković da je u emisiji iznela niz neistina o njemu. Insajder je objavio da je Manojlović poznat kao tužilac koji je učestvovao u montiranom političkom procesu protiv bivšeg radnika DB-a Vladimira Nikolića. Tim povodom se oglasio i Nikolić, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da postoji i odluka Vrhovnog suda koja potvrđuje da je proces montiran.

Vladimir Nikolić je u saopštenju dostavljenom redakciji B92 naveo da je zaprepašćen time što Manojlović negira opštepoznatu činjenicu da je proces koji je vođen protiv Nikolića bio politički montiran.

Nikolić je bivši funkcioner DB-a, koji je bio uhapšen 1999. godine i osuđen na kaznu zatvora zbog navodnog odavanja službene tajne. On je na ulici kidnapovan, vezan i sa crnom kapuljačom koja mu je nabijena na glavu, bačen u podrum, gde je pet dana bio izložen najsurovijim ucenama i pretnjama.

Iz zatvora je pušten posle promena 5. oktobra 2000. Posle sedam godina, Nikolić navodi da do sada niko nije negirao činjenicu da je protiv njega vođen montirani politčki proces, dok to nije izjavio zamenik republičkog javnog tužioca Vladimir Manojlović.

"Svi učesnici tog postupka su, na neki način, lustrirani. Predsednik Vrhovnog suda, predsednik Okružnog suda, republički i okružni tužilac, sudije koji su sudili kao predsednici veća", navodi on.

"U jednom trenutku, lustriran je i sam Manojlović, ali je, posle promene vlasti 2004. godine, na neobjašnjiv način i bez obrazloženja, vraćen i u unapređen", navodi Nikolić.

"Predsednik sudskog veća Pavle Vukašinović, koji me je osudio, razrešen je na osnovu odluke Opšte sednice Vrhovnog Suda Srbije zbog učešća u montiranom procesu protiv mene", kaže Nikolić.

I nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević potvrdio je da je zaista reč o montiranom političkom procesu.

"I kad su došle one demokratske promene, kad sam ja bio vraćen u taj Vrhovni sud Srbije, jer sam za vreme Miloševića bio izbačen, i kad je gospođa Karamarković bila vraćena u taj sud, opšta sednica Vrhovnog suda je potvrdila da postoje razlozi za razrešenje Pavla Vukašinovića upravo zato što je sudio u tom montiranom političkom procesu", kaže Ivošević.

U toku proces koji vodi Manojlović

Vladimir Nikolić navodi i da je u toku krivični postupak protiv četvorice pripadnika DB-a koji su njega hapsili i da taj postupak vodi tužilaštvo na čijem je čelu i sam Manojlović.

"Postavlja se pitanje šta on sada demantuje - da li svoje učešće u procesu ili činjenicu da je proces montiran. I kada je postupao po zakonu, da li kada me je gonio ili kada je odustao od gonjenja", pita se Nikolić.

"I kada je bio iskren - da li sada kada demantuje svoje učešće ili onda kada mi se zbog montiranog suđenja izvinjavao i tražio da mu oprostim", pita se Nikolić.

"Jedna stvar u njegovom saopštenju stoji: tvrdnja da za montirana suđenja učesnike treba krivično goniti jer to predstavlja krivično delo. Možda će neko taj postupak i pokrenuti, ako delo ne zastari dok je Manojlović na vlasti", navodi Nikolić.

Zoran Ivošević ističe da je ikada primenjen Zakon o lustaciji, koji je inače u Srbiji na snazi, danas ne bismo imali ovakve stvari kao što su neosnovane optužbe zamenika republičkog javnog tužioca na račun autorke Insajdera.

Podsećamo da su zamenik republičkog javnog tužioca Vladimir Manojlović i okružni javni tužilac Milovan Božović najavili tužbu protiv Brankice Stanković ukoliko im se javno ne izvini.

"Nedopustivi pritisci"

Predsednica NUNS-a, Nadežda Gaće, smatra da je ovakvo ponašanje nedopustivo: "Prosto, na takav način javno izgovarati rečenice koje seju pretnju ili strah u društvu, posebno prema novinarima, mislim da nije u sklopu takođe neophodnog etičkog ponašanja i tužioca, pa makar on bio i zamenik javnog tužioca", kaže ona.

Brankica Stanković i danas ponavlja da se neće izviniti jer postoje dokazi za sve što je objavljeno u Insajderu. Takođe, kompanija B92 je danas reagovala saopštenjem, u kojem je navela da je takva komunikacija države sa medijima nedopustiva i da predstavlja kršenje zakona.

Praksa nosilaca javnih funkcija da se javnim saopštenjima obraćaju medijima je nedopustiva, s obzirom na to da Zakon o javnom informisanju predviđa proceduru kojom se ostvaruje pravo na odgovor i ispravku objavljene informacije.

Celo saopštenje možete pročitati u posebnom odeljku sajta.

A povodom pretnji upućenih Brankici Stanković oglasili su se saopštenjem i Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Dve nevladine organizacije ističu da pretnje tužilaca odslikavaju "svu patologiju stanja u kojem se pravosudni sistem nalazi". "To što tužioci i ostali koji raspolažu i razmahuju se silom koju poseduju i koju koriste za odbranu svojih privatnih interesa, ne bi predstavljalo nikakav problem kada bi u civilnom sektoru I novinarskim udruženjima postojao minimum solidarnosti sa svima onima koji su izloženi neviđenoj hajci i harangi”, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.