Niko nije uticao na mene

Izvor: Politika, 05.Maj.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije uticao na mene

Najveći broj žalbi podneli su rezervisti, čak 2.500, potom radnici kojima društvena preduzeća nisu isplatila plate, niti su uplaćivala penziono osiguranje

Naši građani nemaju više nikakav problem da stignu do Strazbura – s pismenim predstavkama. Danas pred Evropskim sudom za ljudska prava čeka više od 7.000 dopisa pojedinaca i grupa koji su iscrpivši sve pravne instance u domaćem pravosuđu odlučili da pravdu potraže i u – Strazburu.

Tamo, uz ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 46 sudija iz svake članice Saveta Evrope, pravdu odmerava dr Dragoljub Gaša Popović, sudija iz Srbije. U životu je ovaj šezdesetogodišnji beogradski profesor opšte istorije prava, velikih pravnih sistema i ustavnog prava, Evropejac po ubeđenju, poliglota, diplomata, pisac i sudija stoički podnosio mnoge političke i društvene oluje u Srbiji, ali je uvek ostajao miran, bez volje i pretenzija da za svoj slučaj obezbedi publicitet. Svojevremeno je povučen sa mesta ambasadora u Bernu, prethodno je u vreme Miloševića (1997) kao opozicionar zbog koncepcijskog neslaganja s liderom izbačen iz jedne tada opozicione stranke, kasnije je, usprotivivši se Zakonu o univerzitetu, morao da ode s Pravnog fakulteta u Beogradu, i da se privremeno posveti advokaturi… Nikad, kako kaže, više nije napravio grešku da se učlani u bilo koju partiju. Od svih poslova kojima se bavi, najviše ga privlači ovaj sudijski u Evropskom sudu za ljudska prava, gde ostaje do 2014. kada mu ističe mandat.

Kako izgledaju suđenja u Strazburu, kojima vi sudite?

Sudija iz Srbije, odnosno iz bilo koje druge zemlje, članice SE mora da sudi u sedmočlanom veću kad je predmet takav da je predstavka uložena protiv te države. Suđenja su jednom nedeljno i u tom terminu veće reši nekih dvadesetak predmeta. Po pravilu nema rasprave sa strankama. Javna rasprava se samo izuzetno održava. Mnogo se barata papirima, dosijeima, podnescima…

Koliko presuda protiv države Srbije donese Sud u Strazburu u toku godine?

Dvadesetak. To i nije tako mnogo. Nevolja je što predstavki iz Srbije ima mnogo, trenutno Sud u Strazburu čeka oko 7.000 predstavki koje su podneli naši građani protiv države Srbije.

Na kakvu državnu nepravdu se najčešće žale građani Srbije?

Oko 2.500 rezervista u ovom trenutku traži neku vrstu zadovoljenja od Srbije. To su ljudi koji su bili pozvani u vojsku, proveli tamo neko vreme i onda im nije bila isplaćena naknada. Te slučajeve Sud još nije uzeo u rad, nemamo još nijednu presudu, ali su oni najbrojniji.

Mnogi se žale i na neisplaćene plate u društvenim preduzećima?

To je po brojnosti trenutno druga grupa predstavki protiv Srbije. Reč je o zaposlenima koji su završili postupak protiv svog društvenog preduzeća u kom su radili i nisu uspeli da naplate dugovanja te firme prema njima. Oni traže naknadu svih prinadležnosti, za ono vreme za koje su radili – plate, uplate za penzijsko i zdravstveno osiguranje. To su društvena preduzeća iz perioda socijalizma koja su transformisana i dalje postoje, ali ne žele da isplate svoja dugovanja.

O kojim je preduzećima reč?

Ima ih iz Kraljeva, iz Novog Pazara ima nekoliko krupnijih preduzeća, iz Bora i Kruševca. Čini mi se da su slučajevi endemični, da se koncentrišu na pojedine gradove gde su bile industrije. Manje ih ima iz Beograda i Vojvodine. Za to mora da odgovara država. U načelu bi tim ljudima morala da se plati zaostala naknada, ali kako se to sprečava, to mi nije jasno. Nedavno je Vlada donela jednu uredbu da se evidentiraju ti zahtevi. Taj akt ne škodi ničemu, ali teško da će poslužiti kao rešenje.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 06. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 06.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.