Nezaštićena „sedma sila“

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaštićena „sedma sila“

BEOGRAD - Iako su prvi ljudi tužilaštva i policije nedavno zauzeli stav da novinari, snimatelji i fotoreporteri imaju status službenih lica, događaji koji su usledili pokazuju da će ova promena teško biti prihvaćena. Prvo se nekoliko novinara koji su u utorak izveštavali sa mitinga SRS-a u Beogradu našlo na meti policijskih pendreka, a onda je usledila i presuda Opštinskog suda u Zaječaru kojom Igor Prvulović, Miljan Manić i Ivan Lazarević jesu osuđeni na po dva meseca zatvora zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nasilničkog ponašanja prema novinarima koji su izveštavali o ubistvu njihovog prijatelja Saše Stojkovića, ali su i odmah pušteni iz pritvora. Istom presudom, koju je izreklo veće sudije Biljane Cvetković, trojka je oslobođena optužbe za napad na službeno lice. Republičko tužilaštvo oglasilo se iste večeri saopštivši da će nadležno tužilaštvo, po dobijanju pismenog otpravka presude, uložiti žalbu.

Sudija beogradskog Okružnog suda Omer Hadžiomerović Glasu je rekao da je „novinare jako teško podvesti pod službena lica“, jer ovaj pojam po važećem Krivičnom zakoniku ima drugačije značenje. Prema njegovim rečima, ako bi se primenile važeće odredbe, novinari bi mogli da odgovaraju i za zloupotrebu službenog položaja i niz drugih krivičnih dela za koja mogu biti gonjena službena lica.

- Evidentna je potreba da se novinarima pruži krivičnopravna zaštita, ali pravna praznina postoji - ukazao je Hadžiomerović.

On je podsetio i na raniji zahtev zaposlenih u Hitnoj pomoći koji imaju isti problem.

- Postojeća situacija mogla bi da bude rešena izmenama Krivičnog zakonika uvođenjem novog krivičnog dela ili novog oblika krivičnog dela - rekao je sudija Hadžiomerović.

Profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić kaže da zakonom nije definisan položaj novinara kao službenih lica, ali da postoji uopštena ocena da taj status ima osoba koja vrši neku dužnost.

- Ne navodi se ko su te osobe, već je to ocena suda. Sudska praksa do sada nije prihvatala da novinari imaju status službenih lica - objasnio je Škulić.

VAŽNO JE SANKCIONISANJE

Tužilac Prvog opštinskog tužilaštva Goran Ilić ocenio je da je pitanje tretmana novinara kao službenih lica diskutabilno, ali da je u praksi moguće da sud prihvati takav status. „To je stvar sudske prakse koja može da prihvati jedno šire tumačenje“, rekao je Ilić. On je naglasio i da je u slučajevima napada na novinare najvažnije da se brzo reaguje, jer se može dogoditi da novinari dobiju tretman službenog lica, ali da postupak bude traljav i da kazna ne bude odgovarajuća. Prema rečima Ilića, azzzzzzna novinare, što je mnogo važnije od toga da li su novinari službena lica.Naime, sudije imaju status službenih lica, ali se događalo da budu čak i ubijani.

Naime, službenim licem smatraju se, između ostalih, osobe „u ustanovi, preduzeću ili drugom subjektu, kojem je povereno vršenje javnih ovlašćenja, koje odlučuje o pravima, obavezama ili interesima fizičkih ili pravnih lica ili o javnom interesu“. Takođe se smatra i „licem kojem je faktički povereno vršenje pojedinih službenih dužnosti ili poslova“.

Da se nešto ipak preduzima na zaštiti novinara, snimatelja i fotoreportera postalo je očigledno posle događaja u Zaječaru, 13. jula na gradskom bazenu. Tada je posle naloga koji je stigao iz Beograda, s republičkog nivoa, lokalno tužilaštvo zatražilo da trojici momaka bude određen pritvor, a optužnica za „sprečavanje službenih lica u vršenju službene dužnosti“ i „nasilničko ponašanje“ je podignuta 23. jula. Suđenje je ekspresno zakazano za 28. jul, a dva dana kasnije je presuđeno - novinari se ne smatraju službenim licima.

Istog dana kada je u Zaječaru podignuta optužnica, u Beogradu je napadnut snimatelj TV B 92 Boško Branković i teško povređen. U roku od dva dana uhapšeni su Stefan Milićević (18) i Nikola Lazić (18), kao i jedan maloletnik, dok je Milan Savatović (19) uhapšen pet dana posle događa. Punoletnici su osumnjičeni za „učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo“ i pritvoreni do 30 dana.

Medijske kuće i novinarska udruženja u međuvremenu su reagovala i to je ovaj put, izgleda, naišlo na „plodno tlo“. Tokom protekle nedelje oglasili su se ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da su novinari za policiju službena lica, kao i ministarka pravde Snežana Malović, koja je najavila akciju koja bi trebalo da dovede do bolje zaštite „sedme sile“. Ostaje da se vidi hoće li ova obećanja biti i ispunjena.

Nemam nista protiv toga da se novinarima odredi status sluzbenih lica, ali da se to odredi novinarima koji obavljaju posao u interesu drzave i drustva a ne u interesu stranih sluzbi. Stranim placenicima ne treba davati status sluzbenih lica, vec se treba rukovoditi americkom vojnom doktrinom po kojoj su strane medijske kuce legitimni ciljevi.

Šta je uradila ta sedma sila od srbskog naroda u republici Srbskoj Krajini, Republici Srbskoj ,na Kosovu i Metohiji u Crnoj Gori, trebalo bi da se smisli zakon kako da se zaštiti od te sedme sile inače će ona jebat oca svom Srbskom narodu.

Toj sedmoj sili bi trebalo da se zabranjuje rad mislim onim novinarima koji su se obrukali.

Ako ovo objavite svaka vam čast nadam se da sam barem malo pomogao svom Srbskom narodu.

jebote, ne da si pomogao...pa gde si bio do sada, covece???? mi vec godinama cekamo da se neko tako pametan pojavi da nam lepo objasni sta je i kako je.

Novinar po nikom osnovu ne moze d dobije status sluzbenog lica iz prostog razloga sto ne obavlja poslove i zadatke sluzbenog lica koji su jasno propisani. Treba donjeti zakon po kojem se novinaru moze oduzeti licenca radi iznesenih lazi, radi neobjektivnog izvjestavanja i radi toga sto su placenici pojedinih politicara i Tajkuna. Danas je novinarstvo u srbiji na jnizim granama otkada postoji. Skoro svi redom su se stavili u sluzbu diktatora. Niko nece da pise o tome, kako je moguce da je ceo svet video kako 5-6 policajaca sa pendrecima i nogama batinaju jednog mladica koji lezi na asvaltu. Kako ne pozivaju Dacica da podnese ostavku jer je napisao lazni izvjestaj kojim prikriva one koji batinaju i pucaju poslanicima u glavu. Kako ne pisu o umu ministru vojnom da je razjebao srpsku armiju i da to pwermanentno cini. Kako on moze javno da kaze da je za NATO a da gas novinari ne rastrgaju. Kakovo je to novinarstvo, To je podanicko novinarstvo i srama za svet i za srbiju. Sta bi se tek desilo da im se daju neka ovlastenja, pa ti bi upadali u privatne stanovi i snimali ljude u nezgodnim situacijama.

prava gradjana da se zastite i da budu zasticeni ne postoje u srbiji i zato se desava to sto se desava moze svako svakog da bije i da policija gleda i da ne makne prstom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.