Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za ubistvo Đinđića 8. marta

Beograd -- Suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića nastavljeno je novim odbacivanjem optuženih sopstvene odgovornosti za učešće u atentatu. Posle Saše Pejakovića, koji je u četvrtak odbacio sve navode optužnice, ali i sopstveno priznanje dato tokom istrage, isto je u petak učinio i bivši pripadnik Bezbednosno-informativne agencije, Branislav Bezarević, okrivljen da je, kao radnik ličnog Đinđićevog obezbeđenja, odavao podatke o premijerovom kretanju na dan ubistva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bezarević, je tokom istrage priznao da je pripadnicima Zemunskog klana javljao podatke o Đinđićevom kretanju na dan ubistva. U petak, pred specijalnim sudom, međutim, on je rekao da je priznanje dao pod prinudom. Bezarević je rekao da je netačno sve ono što mu se stavlja na teret, da su njegov iskaz pred policijom sastavili inspektori, a da on je morao da ga potpiše jer mu je prećeno smrću i da mu je obećavan status svedoka-saradnika, čak nuđen i novac. On je naveo da je sve vreme ispitavanja mučen i da je imao kapu na glavi, pa ne zna kako izgledaju inspektori koji su ga ispitivali.

I bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, Željko Tojaga, u petak je negirao navode optužnice. On je rekao da je, sa svojom jedinicom bio na Kopaoniku od 13. februara 2003. i da je 21. februara krenuo za Beograd. Prema optužnici, bilo je planirano da Tojaga puca na kolonu automobila u kojoj je bio Đinđić 16. i 21. februara 2003. kod Bubanj potoka, odnosno hale "Limes". Tojaga je negirao i da je nabavljao bilo kakvo oružje za atentatore i naveo da je nemoguće zoljom' pucati na automobil, kako je to navedeno u optužnici.

Milan Simić iz Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava, koji prati suđenje za ubistvo premijera Đinđića, za B92 kaže da je negiranje iskaza datih pred istražnim organima očekivano u ovoj fazi suđenja. On podseća da je Saša Pejaković svoj iskaz dao u prisustvu odabranog advokata, koji tada nije uložio prigovor, već je i sam potpisao zapisnik sa saslušanja: "To je interesantno, ali nije neobično za ovu fazu postupka. I odbrana i tužioci imaće pri kraju postupka prilike da ospore ili potvrde navode koji se nalaze u zapisnicima, a sud će biti taj koji će ceniti činjenice". Milan Simić je pozdravio to što su advokati odbrane konačno prekinuli sa procesnim prigovorima koji su odugovlačili početak izvođenja dokaznog postupka.

Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije za B92 kaže da suđenje ima takav tok i zbog je zakona o organizovanom kriminalu, koji "zahteva ozbiljno preispitivanje": "Mislim da su mnogi problemi na suđenju osvetlili druge probleme koji su se javljali pre nego što je započelo samo suđenje - problemi vezani za rad policije u vreme vanrednog stanja, rad tužilaštva, istraga itd, a oni su samo sada izašli u prvi plan."

Hadžiomerović dodaje da broj zahteva za izuzećem u suđenju za ubistvo premijera više govori o nepoverenju i sumnji u instituciju posebnog odeljenja Specijalnog tužioca, nego o nepoverenju prema konkretnom sudiji: "Na račun sudija, i bez njihove krivice, vrlo često se iznose sumnje. Zahtevi za izuzeće mogu da predstavljaju taktiku odbrane, želja da se produži suđenje, ali mislim da se zanemaruje drugi problem: ako nemate jasna pravila o tome kako se raspoređuju sudije za razna odeljenja, ako nemate jasna pravila kako se raspoređuju predmeti, onda to može da stvori osnove za neku sumnju, a čim ima priča, ima i osnova za narušavanje poverenja."

Nastavak glavnog pretresa na suđenju optuženima za atentat na Zorana Đinđića zakazan je za 8. mart.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.