Nastavak suđenja Veljku Mariću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Veljku Mariću

BEOGRAD -

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje hrvatskom državljaninu Veljku Mariću za ratni zločin počinjen 1991. protiv civilnog srpskog stanovništva u selu Rastovac na području opštine Grubišno Polje u Hrvatskoj.

Tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine je protiv Marića podnelo optužnicu 12. avgusta 2010. a suđenje mu je počelo 6. oktobra iste godine.

Optužnica Marića tereti da je kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnik 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje iz sastava hrvatskih oružanih formacija, posle akcije "čišćenja" sela Rastovac, 31. oktobra 1991, uniformisan i naoružan, ušao u kuću porodice Slijepčević.

Tada je u Petra Slijepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške u prisustvu njegove supruge Ane.

U akciji "Otkos" pripadnici hrvatskih oružanih snaga su septembra i oktobra 1991. na području opštine Grubišno polje izvršili više organizovanih napada u kojima je opljačkano i spaljeno više od 30 sela.

U međuvremenu je srpsko tužilaštvo za ratne zločine 1. novembra 2010. protiv Marića podnelo novi zahtev za sprovođenje istrage zbog osnovane sumnje da je tokom septembra 1991. godine, takođe na teritoriji opštine Grubišno Polje, počinio još jedan ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Prema tom zahtevu, Marić je kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom polju, koji su pripadnici ZNG tada koristili kao pritvor, "okrutno postupao, mučio i telesno povređivao zatvorenike srpske nacionalnosti".

U više navrata je, rukama i nogama, zadavao udarce oštećenom Zvjezdanu Mačku, koji je bio vezan za stolicu.

Okvirom pištolja, na čijem je dnu bio oštar metalni nastavak, naneo je Mačku 37 otvorenih rana na koje je sipao so i oduzeo mu sav novac koji je imao.

Osumnjičenom Mariću se stavlja na teret i da je u Grubišnom polju, zajedno sa pripadnikom iste jedinice Rudolfom Tengeron, "lišio života Miću Vasiljevića tako što mu je nožem prerezao stomak".

Pored toga osumnjičen je i za ubistvo Vladimira Kučere, pripadnika TO Grubišno Polje, u Ivanovom selu, na imanju porodice Horak.

Optuženi Veljko Marić je 18. aprila prošle godine uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu sa Bugarskom, i nalazi se u pritvoru Višeg suda u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.