Sud ponovo o Tuzlanskoj koloni

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud ponovo o "Tuzlanskoj koloni"

Pred Višim sudom u Beogradu počinje novo suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u ratnom zločinu nad kolonom JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe u predmetu poznatom kao "Tuzlanska kolona", počinje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje počinje iznova pošto je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu nad kolonom JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Jurišiću je 22. septembra 2009. godine prvostepenu presudu izreklo veće kojim je predsedavala sudija Vinka Beraha-Nikićević.

Odlukom Apelacionog suda, Jurišić je pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, od hapšenja na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine.

On se, nakon ukidanja pritvora, vratio u Tuzlu, a prema najavama njegove odbrane uoči početka novog suđenja, Jurišić bi trebalo da se danas pojavi u beogradskom sudu.

Prema optužnici, Jurišić je, kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

U napadu na vojnu kolonu ubijen je 51 vojnik, najmanje 50 je ranjeno, a uništena su vidno obeležena sanitetska vozila.

Ponovljenim postupkom će, kako je najavljeno, predsedavati sudija Dragan Mirković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo suđenje za "Tuzlansku kolonu"

Izvor: B92, 06.Jul.2011

Beograd -- U Specijalnom sudu za ratne zločine završeno prvo ročište ponovljenog suđenja Iliji Jurišiću optuženom u predmetu Tuzlanska kolona. Optuženi rekao da nije kriv...Jurišić je prvobitno bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je, nakon žalbi, presuda poništena...Ponovljeno suđenje...

Nastavak na B92...

Počinje ponovljeno suđenje Jurišiću

Izvor: Cafe.ba, 06.Jul.2011

Pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu danas će početi ponovljeno suđenje bivšem tuzlanskom čelniku Iliji Jurišiću zbog optužbi za zločin nad vojnicima JNA u Tuzli 1992. godine u tuzlanskoj koloni.

Nastavak na Cafe.ba...

Beograd: Nastavlja se suđenje "zengi"

Izvor: S media, 06.Jul.2011

Bivšem pripadniku hrvatskog Zbora narodne garde Veljku Mariću sutra se pred Odeljenjem za ratne zločine nastavlja suđenje za ratne zločine nad Srbima. ..Pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu sutra će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku hrvatskog Zbora narodne garde (ZNG) Veljku...

Nastavak na S media...

Nastavak suđenja Veljku Mariću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 07:31

BEOGRAD -..Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje hrvatskom državljaninu Veljku Mariću za ratni zločin počinjen 1991. protiv civilnog srpskog stanovništva u selu Rastovac na području opštine Grubišno Polje u Hrvatskoj...Tužilaštvo Republike...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.