Napadnuti mladići srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici; Petković: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2021, 15:29

Napadnuti mladići srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici; Petković: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika (VIDEO)

Dvojica srpskih mladića koji su danas napadnuti u Severnoj Mitrovici potvrdili su da su napadnuti dok su sedeli u bašti kafića.

Jedan od povređenih mladića, Radomir Simović rekao je za Kosovo Onlajn da su im dok su sedeli ispred kafića prišla tri nepoznata lica i udarali ih flašama u glavu.

"To su verovatno Albanci, jer su nas psovali na njihovom jeziku dok su nas udarali", rekao je Simović.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Drugi napadnuti mladić, Miloš Rošić rekao je da napad vidi kao napad na svoju porodicu.

"Svi znaju šta se poslednjih godina dešavalo. Ovo je proganjanje, bukvalno nemamo više gde na kafu da sednemo", rekao je Miloš Rošić.

Opšti hirurg, doktor Marko Nikolić u KBC Kosovska Mitrovica izjavio je da su mladići u stabilnom stanju i da su otpušteni na kućno lečenje.

Portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović potvrdio je da je do napada je došlo u bašti kafića "Soprano", koji se nalazi na glavnom gradskom šetalištu.

Za sada policiji nepoznati napadači pobegli su u pravcu glavnog mosta ka južnom delu grada.

Radojević osudio napad na srpske mladiće

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević najoštrije je osudio današnji napad na dvojicu srpskih mladića na šetalištu u glavnoj ulici u Severnoj Mitrovici.

Prema izjavama povređenih mladića, napadači su bili albanske nacionalnosti, a nakon napada pobegli su u pravcu glavnog mosta na Ibru, koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovicu, saopšteno je iz kabineta Radojičića.

On je pozvao sve građane na uzdržanost, a predstavnike policije i međunarodnih bezbednosnih institucija da pojačaju budnost i preventivno deluju, jer je to u kratkom vremenskom intervalu drugi međuetnički napad na Srbe u Severnoj Mitrovici.

"Još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da jasno osude ovaj napad na Srbe i pošalju jasnu poruku da osuđuju ovakve incidente, čime će pokazati da imaju nultu toleranciju na nasilje i na napade na Srbe ma gde živeli i bez obzira na nacionalnost napadača ili društveni položaj žrtve", istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Srpska lista: Napad posledica pritiska i neodgovornih izjava iz Prištine

Srpska lista saopštila je da je današnji napad na srpske mladiće na glavnom gradskom šetalištu u Severnoj Mitrovici od strane nepoznatih momaka, koji su uz psovke na albanskom jeziku, naneli povrede nedužnim mladićima, a nakon toga pobegli u pravcu Južne Mitrovice, izazvao veliko uznemirenje među Srbima u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista ocenjuje da taj podmukao napad, bez ikakvog povoda, predstavlja posledicu kontinuiranog pritiska i neodgovornih izjava koje dolaze od strane predstavnika Albanaca iz Prištine, a uperene su protiv srpskog naroda na severu Kosova i Metohije.

Osuđujući napad, Srpska lista zahteva od nadležnih hitnu reakciju.

Policija mora odgovornije da radi svoj posao i svojim prisustvom preventivno deluje na potencijalne izgrednike i napadače, ističe se u saopštenju i navodi da je u trenutku napada na šetalištu bio veliki broj dece i starijih osoba, što dodatno govori u prilog činjenici da je namera bila da se izazove haos, a među građanima strah.

Srpska lista je pozvala građane da ostanu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije.

Petković: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike iz Prištine poslednjih nedelja.

O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da počinioci ovog zlodela što pre budu otkriveni i adekvatno sankcionisani, istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da su mladići napadnuti samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji.

Petković je ocenio da je brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika političkih predstavnika iz Prištine i istakao da takve poruke neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade.

Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo - da kada nema dijaloga i razgovora ima incidenta na terenu, naglasio je Petković.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice.

Petković je pozvao i zamolio sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, dodajući da će njihova država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da ih zaštiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Severna Mitrovica: Srpski mladići napadnuti, uz psovke na albanskom

Izvor: B92, 10.Apr.2021

U Severnoj Mitrovici su danas napadnuta dva mladića srpske nacionalnosti, koji su sedeli u bašti kafića...Prema navodima policije, njih su dve nepoznate osobe napale flašama, i uputile im psovke na albanskom jeziku, prenosi Kosovo onlajn...Portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.