Na meti Naser Keljmendi

Izvor: Politika, 12.Sep.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na meti Naser Keljmendi

„Crni dan” za kriminalce u regionu započet je juče u BiH spektakularnim hapšenjem 25 osoba za koje se tvrdi da su u „vrhu povezanih kriminalnih grupa”

U dve najopsežnije odvojene policijske akcije, dosad sprovedene u BiH, „Lutka” i „Imperijal”, usmerene na borbu protiv organizovanog kriminala juče je pretreseno više od 30 lokacija i uhapšeno oko 25 osoba. Policijske akcije u BiH bile su usmerene protiv tri organizovane kriminalne grupe i više osoba, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su učestvovale u ubistvima i razbojništvima. Bosanski mediji prenose da je meta policije bio i Naser Keljmendi, koji je prebegao u Crnu Goru. To je juče potvrdio i Sadik Ahmetović, ministar bezbednosti BiH. On je rekao da bosanskohercegovačke agencije za sprovođenje zakona raspolažu informacijom da je Keljmendi prebegao u Crnu Goru.

Za Nasera Keljmendija se sumnja da je vođa velikog klana, koji važi za jednu od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a da vodi poslove iz Peći i Sarajeva. Policije regiona sumnjaju da je Keljmendi iz hotela „Kasa grande” na Ilidži kraj Sarajeva, kojeg je policija juče pretresla, kontrolisao krijumčarenje velikih količina kokaina i heroina iz Turske, preko Kosova do zapadne Evrope.

Keljmendi je u junu ove godine stavljen na crnu listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Sjedinjene Američke Države.

Bezbednosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi” koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj navela je da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu. Njegov klan umešan je u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.

Keljmendijeva organizacija u BiH, prema tom dokumentu, ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Prema podacima srpske policije, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

----------------------------------------------

Uhapšeni u BiH povezani sa Darkom Elezom

Među uhapšenima u akciji policije BiH je, kako prenose bosanski mediji, i Bojan Cvijan, bivši šef odeljenja za narkotike u SIPA, koji se dovodi u vezu sa Darkom Elezom. Njemu je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine potvrdio presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora. U presudi je navedeno da je Elez bio organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i druga krivična dela.

D. Vukosavljević

----------------------------------------------

Udar na mafiju u BiH

U potpunosti smo dokumentovali i rasvetlili ubistva Ramiza Delalića, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara i Radeta Magazinovića, rekao je direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac.

On je naveo da je rasvetljeno razbojništvo na štetu Privredne banke Sarajevo, kada su ukradena 2,2 miliona evra, kao i razbojništvo na štetu „BH pošte”u Sarajevu, kada su ukradene 668.282 marke. B. Marić

----------------------------------------------

Keljmendi nije u Crnoj Gori

Podgorica – Naser Keljmendi, ne nalazi se u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju Uprave policije (UP) Crne Gore. Skoro svi bosanski mediji spekulišu da je Keljmendi pobegao u Crnu Goru, nakon početka akcije „Lutka”, čiji je cilj razbijanje kriminalnih organizacija.

Iz UP-a je saopšteno da Crna Gora nije dobila zahtev u odnosu na policijske aktivnosti koje se realizuju u regionu.

„Politika” je pre dva meseca objavila informaciju iz Uprave policije koja je tada navela u saopštenju da „nijedna međunarodna institucija, niti policijska organizacija ne može od crnogorskih vlasti da traži da zamrznu imovinu bilo kome, pa ni kosovskom biznismenu Naseru Keljmendiju”. Taj posao je u isključivoj nadležnosti suda u Crnoj Gori, kada se za to steknu zakonski uslovi, saopštili su tada iz Uprave policije.

Crnogorska policija je tvrdila da je Interpol crnogorsku Upravu policije obavestio o odluci Centralne banke SAD, da će američke vlasti tražiti blokadu imovine i novčanih transakcija Keljmendija.

Vrhovno državno tužilaštvo proverava veći broj nekretnina u Crnoj Gori, za koje se veruje da su prepisane na imena ljudi bliskih Naseru Keljmendiju. Osim u Crnoj Gori, on je vlasnik velike imovine u Sarajevu, Srbiji, Kosovu, Sloveniji i Dubaiju. N. Đurić

objavljeno: 13.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.