„Mrtva trka” vozača pod dejstvom alkohola i marihuane

Izvor: Politika, 21.Nov.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mrtva trka” vozača pod dejstvom alkohola i marihuane

Srpska policija testiranje vozača na dejstvo narkotika počela u januaru, belgijski saobraćajci u oktobru ove godine

Evropske studije o bezbednosti saobraćaja obavljene 2006. godine pokazale su da je procenat vozača pod uticajem alkohola i marihuane približno jednak i da se kreće između četiri i pet odsto. U saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom, 37 odsto vozača bilo je pod dejstvom alkohola, a oko 10 odsto pod dejstvom kanabisa.

Srpska policija je, od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << januara do oktobra ove godine, otkrila i procesuirala 42 osobe koje su vozile pod uticajem opojnih droga. U Upravi saobraćajne policije MUP-a Srbije kažu da je u upotrebi jedan aparat „Drag test 5000”, koji u roku od 12 minuta detektuje šest grupa narkotika – kokain, opijate, benzodijazepine, kanabis, anfetamin i metaanfetamin.

–Uprava saobraćajne policije je početkom prošle godine dobila na eksperimentalnu upotrebu dva aparata za testiranje vozača na drogu, od kojih je, od početka ove godine, u upotrebi samo jedan. Uređaj se koristi tako što vozač dobije sterilni kit sa tamponom, koji stavi u usta i natapa pljuvačkom dva do tri minuta. Ovako uzet uzorak pljuvačke, policajac na licu mesta stavi u konzolu aparata, koji posle 12 minuta očita rezultat – objašnjavaju u policiji.

Testiranje vozača u Francuskoj počelo je pre dve godine, a od 1. oktobra ove godine i belgijska saobraćajna policija ima u svojoj opremi uređaj za brzu analizu uzoraka pljuvačke. Provereno je više stotina vozača, a prema prvim rezultatima kontrole uzoraka pljuvačke – jedan od trojice testiranih bio je pozitivan na narkotike. Uzorci uzeti plastičnim štapićem proveravaju se na licu mesta, a uređaj može da detektuje tragove marihuane, hašiša, spida, heroina, kokaina, kreka i drugih narkotika.

Kada je reč o otkrivanju supstance THC, koja se nalazi u marihuani i hašišu, test je pouzdan 89 odsto, tvrde u belgijskom Nacionalnom institutu za kriminalistiku i kriminologiju. U slučaju da uređaj pokazuje prisustvo narkotika, policajac će od vozača uzeti još jedan uzorak pljuvačke i proslediti u laboratoriju. Prisustvo THC u pljuvački može da se otkrije 14 sati posle konzumacije, dok se amfetamini, spid, kokain i krek zadržavaju znatno duže – tri i više dana.

U Belgiji je kažnjivo i pasivno konzumiranje narkotika. Preciznije, ukoliko vozač samo boravi u prostoriji u kojoj se puši marihuana, uređaj će to detektovati.

Belgija je kasnije počela testiranje vozača na dejstvo narkotika, nego što je to uradila srpska policija, ali su kazne koje očekuju belgijske vozače za ovaj saobraćajni prekršaj daleko rigoroznije od ovdašnjih. Vozače, za koje se utvrdi da su bili pod dejstvom narkotika u Belgiji, čeka novčana kazna od 1.100 do 11.000 evra, kao i oduzimanje vozačke dozvole na period od osam dana do pet godina. U slučaju ponavljanja prestupa u naredne tri godine, drogiranim vozačima preti kazna zatvora u trajanju od jednog meseca do dve godine.

U Srbiji je za vožnju pod dejstvom narkotika, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, zaprećena novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, uz osam kaznenih poena i zaštitnom merom zabrane upravljanja vozilom najmanje šest meseci.

U svetu praksa testiranja vozača na dejstvo narkotika nije nova, ali je samo u Australiji imala zapažen uspeh. Posle nekoliko godina upotrebe, broj testiranih vozača za koje je utvrđeno da su bili pod dejstvom droge smanjen je sa 45 na 35 odsto.

V. Jokanović D. Vukosavljević

objavljeno: 22.11.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.