Mladu traži 400 mladića

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladu traži 400 mladića

TRGOVIŠTE - U Trgovištu je prošle godine rođeno trideset beba, a umrlo je 120 ljudi. Trenutno ima 400 neženja i svega 15 devojaka za udaju. Svi imaju preko 30 godina. Neženje su uglavnom bez posla i sigurne egzistencije. Zbog svega ovoga, gradonačelnik Trgovišta dr Radovan Stojanović pokrenuo je inicijativu, a lokalni parlament doneo odluku o osnivanju Udruženja neženja. Čak je iz budžeta izdvojeno 50.000 dinara kako bi ovo neobično udruženje počelo da radi.

- U >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednjih dvadesetak godina suočeni smo sa padom nataliteta, a bela kuga ovom kraju preti da nestane. Sve je manje sklopljenih brakova, jer za mlade stručnjake nema posla, pa su prinuđeni da traže uhlebljenje u drugim krajevima Srbije. U poslednjih nekoliko godina opštinu Trgovište napustilo je više od 1.200 ljudi. Lokalna samouprava za svako novorođeno dete daje po 30.000 dinara. Kako bismo doprineli porastu nataliteta formirali smo Udruženje neženja. Pokušavamo da im pomognemo, da im omogućimo da se upoznaju i organizovano druže sa devojkama spremnim za udaju - kaže predsednik opštine Trgovište dr Radovan Stojanović.

Za predsednika Udruženja neženja izabran je Miodrag Popović, zamenik predsednika Skupštine opštine Trgovište. U Radovnici je 100 starijih neženja, u Kozjem Dolu 35 koliko i u Zladovcu, u Novom Selu ih je 20, u Širokoj Planini 40 ... Udavača ni za lek. U Matičnoj službi SO Trgovište kažu da je lani sklopljeno deset brakova, ove godine još nijedan.

Na spisku neoženjenih je i direktor ovdašnjeg JP „Komunalac" Jovica Mihajlović.

- Mladi se sve teže odlučuju da sviju bračno gnezdo zbog nerešenog egzistencijalnog problema. U ovoj opštini u poslednje četiri godine niko nije dobio stalni posao - priča Mihajlović.

U krsnom listu Dragija Petrovića, odbornika lokalnog parlamenta iz Široke Planine, piše da je rođen pre 43 godine, ali još nije našao životnu saputnicu.

- Nije da neću da se ženim, ali u selu i okruženju nema dovoljno udavača. I da nađem izabranicu svog života, teško da bi pristala da živi na selu, u nedođiji - kaže Petrović.

Lidija Pešić je nezaposleni poljoprivredni tehničar. Sa 23 godine života još ne razmišlja o udaji, jer nema obezbeđenu egzistenciju. Među neženjama je i voditelj u lokalnoj radio stanici „Gong" tridesettrogodišnji Nebojša Arsić, koji tvrdi da se teško oženiti „jer je veoma mali izbor devojaka".

Medicinski tehničar Branislav Kolić ima 23 godine, pa ga ženidba još ne opterećuje, jer nije stalno zaposlen.

- Teško je u gradu u kojem se svi poznajemo naći pravu osobu, koju ćeš odvesti pred matičara. Često se dešava da u kafićima za jednim stolom sedi po nekoliko devojaka, a za drugim samo muškarci - kaže Kolić.

Zbog drastičnog pada nataliteta, sve je manje i predškolske dece. U školama ima jedan ili najviše pet đaka.

- Do pre nekoliko godina u vrtiću je bilo više od sto mališana, sada ih je 63 - kaže direktor predškolske ustanove Slađana Despotović.

U Trgovištu razmišljaju i o tome da možda u pomoć pozovu i udavače iz istočnih zemalja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.