Milanović izašao iz zatvora

Izvor: B92, 31.Avg.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović izašao iz zatvora

Beograd -- Nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović izašao je jutros iz zatvora u požarevačkoj Zabeli, posle deset godina, potvrđeno je za B92.

Milanović je izdržao desetogodišnju kaznu zatvora zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine. U presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu. Njegov advokat Ivan Mladenović je za današnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdanje lista Danas najavio izlazak na slobodu.

Okružni sud je bivšeg direktora osudio jer je znao da će zgrada državne televizije biti bombardovana i zato što nije preuzeo mere da se zaposleni 23. aprila 1999 godine zaštite i evakuišu. Za ovu tragediju, niko osim Dragoljuba Milanovića nije odgovarao.

Da postoje novi dokazi u ovom slučaju, javnost je saznala početkom godine. Ministarstvo odbrane je po nalogu tužilaštva dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na bombardovanje zgrade RTS-a i tužilaštvo radi na tom predmetu.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tada je saopštilo da bi pojedina lica koja nisu bila obuhvaćena suđenjem mogla biti krivično gonjena na osnovu njima dostupnih dokaza.

“Mi se nadamo da to neće stati na Dragoljubu Milanoviću. Imali smo čvrsta uveravanja na sastanku u tužilastvu da će se utvrđivati odgovornost i drugih iz vojnih struktura, da se ide i na vojni vrh i na one koji su mogli biti odgovorni za ovakav zločin i nadamo se da će te reči tužilastva uz saradnju ministarstva odbrane biti nešto čega ćemo se držati”, kaže Milan Antonijević iz JUKOM-a. +

Ko je osim Dragoljuba Milanovića još odgovoran za pogibiju 16 radnika RTS-a pitanje je koje porodice žrtava postavljaju gotovo svakog dana.

Autor knjige "Tišina u Aberdarevoj ulici" Zoran Janić kaže da će oni to pitanje postavljati sve dok se ne sazna konačna istina.

"Sada je sve na novoj vlasti, oni moraju da gone sami sebe, ako se ništa ne desi, porodice će nastaviti do Strazbura", rekao je autor knjige "Tišina u Aberdarevoj" Zoran Janjić.

Bivši direktor RTS-a odslužio ja kaznu u celosti. Kada je presuda postala pravosnažna, umesto da se javi u zatvor pobegao je u Crnu Goru gde je uhapšen. Jedno vreme u zatvoru je imao privilegije i otvoreni tretman ali su mu te privilegije ukinute posle reakcije porodica žrtava tragedije.

Bivšeg direktora RTS-a bi već u septembru očekuje nastavak još jednog procesa, za nelegalnu dodelu stanova.

Slučaj otvoren i dalje?

Osim Dragoljuba Milanovića, za tragediju u RTS-u niko više nije procesuiran. Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savet odbrane, odnosno svi koji su bili upućeni u to da je državna televizija meta NATO-a. Podsetimo, u to vreme je sadašnji potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, a njegova majka Angelina Vučić je, kao novinarka RTS, bila u zgradi televizije u vreme napada. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno medijima da ovaj slučaj ne može da zastari, te da je Ministarstvo odbrane tužilaštvu dostavilo svu traženu dokumentaciju, kao i da se radi na tom predmetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.