Međunarodni dan femicida: Zajedničkim snagama sprečiti nasilje nad ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 12:31

Međunarodni dan femicida: Zajedničkim snagama sprečiti nasilje nad ženama

Ovaj dan nas podseća na mnoge izgubljene živote žena, žrtava partnerskog nasilja i nasilja u porodici, ali je istovremeno obojen i borbom našeg društva da više ne izgubimo ni jednu ženu, majku, ćerku, sestru, baku. Zato moramo ubuduće još više i jače da radimo na unapređenju zakonodavnog okvira, jačanju kapaciteta institucija i multisektorskoj saradnji kako bismo zajedničkim snagama sprečili svako dalje nasilje nad ženama koje je, nažalost, još uvek realnost i u Srbiji, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na svetskom nivou, navodi se u saopštenju ministarke kulture, Maje Gojković, povodom obeležavanja Međunarodnog dana femicida. 

Samo u ovoj godini, 25 žena je izgubilo život kao posledica porodičnog ili partnerskog nasilja, dok u prethodnih 10 godina ta brojka prelazi 400.

Ovo su veoma zabrinjavajući podaci koji se ne smeju zanemariti. Država je do sada uradila mnogo na polju zaštite žena i njihovih prava, ali zajedno moramo da nastavimo još snažnije u toj borbi kako bi žrtve bile ohrabrene da prijave nasilnike, a institucije adekvatnom reakcijom sprečile najgore ishode.

Važni datumi predstavljaju dane kada najviše govorimo o tome, međutim naš rad je kontinuiran i nećemo se zaustaviti dok se svaka žena i devojčica u Srbiji ne oseti bezbedno. Femicid je problem čitavog društva i samo zajedničkim snagama možemo da stvorimo sigurno i bezbedno okruženje za sve građane i građanke u Republici Srbiji“, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Maja Gojković povodom međunarodnog dana borbe protiv femcida: “Ove godine 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju”

Izvor: Danas, 06.Dec.2022

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog centra za rodnu ravnopravnost Maja Gojković založila se danas, povodom Međunarodnog dana femicida, za pojačanu borbu protiv nasilja nad ženama i za unapređenje zakonodavnog okvira kako bi se ono sprečilo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.