06. decembar  2022. 11.25  →  13.56 | Izvor: RTV(Natalija Dojčinović)

Međunarodni dan femicida: Zajedničkim snagama sprečiti nasilje nad ženama

BEOGRAD -

Ovaj dan nas podseća na mnoge izgubljene živote žena, žrtava partnerskog nasilja i nasilja u porodici, ali je istovremeno obojen i borbom našeg društva da više ne izgubimo ni jednu ženu, majku, ćerku, sestru, baku. Zato moramo ubuduće još više i jače da radimo na unapređenju zakonodavnog okvira, jačanju kapaciteta institucija i multisektorskoj saradnji kako bismo zajedničkim snagama sprečili svako dalje nasilje nad ženama koje je, nažalost, još uvek realnost i u Srbiji, kao i na svetskom nivou, navodi se u saopštenju ministarke kulture, Maje Gojković, povodom obeležavanja Međunarodnog dana femicida. 

Samo u ovoj godini, 25 žena je izgubilo život kao posledica porodičnog ili partnerskog nasilja, dok u prethodnih 10 godina ta brojka prelazi 400.

nasilje, nad, zenama, tuga, bes, depresija

Ovo su veoma zabrinjavajući podaci koji se ne smeju zanemariti. Država je do sada uradila mnogo na polju zaštite žena i njihovih prava, ali zajedno moramo da nastavimo još snažnije u toj borbi kako bi žrtve bile ohrabrene da prijave nasilnike, a institucije adekvatnom reakcijom sprečile najgore ishode.

Važni datumi predstavljaju dane kada najviše govorimo o tome, međutim naš rad je kontinuiran i nećemo se zaustaviti dok se svaka žena i devojčica u Srbiji ne oseti bezbedno. Femicid je problem čitavog društva i samo zajedničkim snagama možemo da stvorimo sigurno i bezbedno okruženje za sve građane i građanke u Republici Srbiji“, zaključuje se u saopštenju. 

Janković: Važna uloga medija u suzbijanju nasilja nad ženama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da mediji i njihovo profesionalno i etičko izveštavanje imaju veoma važnu ulogu u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja za koje je ocenila da je jedan od najkompleksnijih problema današnjice.

Na Konferencija o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju prema ženama i devojčicama u onlajn sferi na kojoj je predstavljen novi Priručnik za etičko izveštavanje, Janković je istakla da su koreni rodno zasnovanog nasilja u vekovima podređenog položaja žene u društvu.

Ona je naglasila da taj problem zahteva angažovanje svih nadležnih državnih organa, ali i svih u društvu, organizacija civilnih društva i međunarodne zajednice, a posebno medija.

Poverenica je rekla da mediji mogu izazvati ozbiljne probleme, jer i pored svih apela, vidimo da pojedini mediji krše etičke kodekse, a, kako je rekla, pokazuju i neznanje, jer je previše neprimereno sročenih naslova ili onih koji su okrenuti sticanju profita kao što je šok, tuga, neverica.

"Nesvesno ili možda i svesno, neki mediji opravdavaju nasilnike i okrivljuju žrtve nasilja, kao što su "varala ga je, nije izdržao, ubio ju je". I dalje je, nažalost, fokus na privatnim detaljima žene koja je žrtva nasilja pri čemu se ne mari o dostojanstvu žrtve i da su iza tih žena ostala deca, prijatelji, rođaci", istakla je Janković.

Ona je dodala da bi mnogo pomoglo da se govori o kaznama koje su počinili nasilnici, ali da se o tome retko govori i piše.

Ipak, ona kaže da se situacija popravila u poslednje dve godine i da sve više medija iskazuje želju da sarađuje u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Stana Božović rekla je da su mediji veoma važni činioci u sticanju realne slike onoga što je događa i stoga mogu biti od velike pomoći u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

"Vlada Srbije želi nultu toleranciju na nasilje i smatramo da bez ljudskih prava, sreće i blagostanja, nema ni sreće ni napretka. Nasilje je društveni fenomen i zato svi zajedno moramo raditi na tom problemu", poručila je Božović.