Marko Milošević oslobođen svih optužbi

Izvor: Blic, 10.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Milošević oslobođen svih optužbi

POŽAREVAC - Marko Milošević, sin bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i članovi njegovog obezbeđenja Zoran Ivanović Roleks, Milan Bajić, braća Milan i Saša Lazić i Bojan Tadić oslobođeni su optužbe za nanošenje teških povreda „otporašima" Radojku Lukoviću i Nebojši Sokoloviću i za nanošenje lakih povreda Momčilu Veljkoviću u maju 2000. godine.

Sudija Gordana Vidojković rekla je da je takva odluka doneta zbog nedostatka dokaza da su tuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počinili ovo krivično delo.

- Utvrđeno je da je tuče bilo, ali nijedan izvedeni dokaz nije mogao da utvrdi ko je i koju povredu zadao - istakla je Vidojkovićeva. Ona je na parnični postupak uputila imovinsko-pravni zahtev dvojice pripadnika „Otpora" koji za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog povreda koje su im nanete potražuju po dva miliona evra.

„Marko stiže čarter letom"

U momentu kada su izlazili iz zgrade Opštinskog suda u Požarevcu, iz grupe oslobođenih pripadnika Markovog obezbeđenja zajedljivo je dobačeno „otporašima" koji su davali izjavu novinarima: „Sad će Marko da se pojavi, stiže čarter letom".

Trojica „otporaša" koji su se teretili za učešće u tuči oslobođena su zbog apsolutne zastarelosti ovog dela.

Na ovakvu presudu, Radojko Luković, koji je bio najteže povređen i kome je i život bio ugrožen, reagovao je rečima da je to bruka za požarevačko pravosuđe i pravosuđe u Srbiji.

- Za mene je ovo veći udarac od onih koje sam primio 2. maja 2000. Na ovakvu presudu žaliću se i vodiću parnicu - najavio je Luković. On smatra i da je jučerašnja presuda posledica politike koja se sprovodi u Srbiji.

Žalbu je najavio i Momčilo Veljković, koji kaže da će posle ovakve presude „zatražiti i politički azil u nekoj od zemalja u kojima se poštuju ljudska prava, pa makar to bila i Albanija".

- Marko je i ovoga puta izbegao zasluženu kaznu. Ovo je politički motivisan događaj kakav je bio i naše prebijanje, i direktna posledica formiranja nove „proevropske vlade" između DS i SPS. Socijalisti su kao uslov za ulazak u vladu tražili oslobađanje Marka Miloševića i Mire Marković od svih krivičnih odgovornosti. Više nemam snage - rekao je Veljković.

Teško povređeni „otporaš" Nebojša Sokolović izašao je iz sudnice vidno nezadovoljan odmah čim je saznao za oslobađajuću presudu Marku Miloševiću i članovima njegovog obezbeđenja.

Tuča u Požarevcu izbila je kada su trojica „otporaša" pokušala da zaštite Dragana Milanovića, koji je ucenjivan da pocepa pristupnicu „Otporu" i učlani se u Jugoslovensku levicu.

I „otporaš" Momčilo Veljković, koji je posle sukoba 2. maja 2000. godine proveo dva meseca u pritvoru, u februaru je tvrdio da nije slučajnost što suđenje Marku Miloševiću počinje tek pošto je obelodanjeno da su on i Mirjana Marković u Rusiji dobili azil, čime su dobili pravo da se ne odazivaju na sudske pozive.

Reakcije na presudu

Profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić objašnjava za „Blic" da je nedostatak dokaza najjači osnov da neko bude oslobođen.

- Tužilac je mogao da prekvalifikuje delo u učestvovanje u tuči, ali bi u tom slučaju obe strane morale da budu izvedene pred sud.

Advokat Rajko Danilović kaže za „Blic" da se nada da oslobađajuća presuda nije doneta da bi se olakšalo formiranje vlade.

- Od formiranja vlade, važnija je pravda - kaže Danilović.

Vladan Batić, nekadašnji ministar pravde, kaže da presuda kojom se oslobađa Marko Milošević odgovara trenutnoj političkoj

situaciji u Srbiji:

- Samo odugovlačenje početka procesa je tragično i posledica je što u pravosuđu nije izvršena lustracija. U pravosuđu postoji hipokrizija, pogotovo u požarevačkom, gde većina sudija i dalje veruje u Slobu i Miru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.