Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Milošević oslobođen optužbi

Sud se rukovodio nepotpunim dokazima, zastarelošću predmeta i nepostojanjem namere da se nanesu teške telesne povrede

Požarevac – Marko Milošević juče je oslobođen optužbe da je, sa još petoricom saradnika, naneo teške telesne povrede trojici članova požarevačkog „Otpora”. U obrazloženju presude sudija Gordana Vidojković je rekla da se sud rukovodio nepotpunim dokazima, zastarelošću predmeta i nepostojanjem namere da se nanesu teške >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << telesne povrede. Na presudu suda „otporaši” imaju pravo žalbe od 15 dana, što će oni, kako su najavili, i uraditi.

Oštećeni su Marka Miloševića označili kao organizatora i aktera tuče 2. maja 2000. godine, ispred kafea „Pasaž” u Požarevcu, u kojoj su „otporaši” Momčilo Veljković, Nebojša Sokolović i Radenko Luković brutalno pretučeni dok su pokušavali da zaštite člana „Otpora” Dragana Milanovića. Marku Miloševiću, koji ima izbeglički status u Rusiji, sudilo se u odsustvu.

Kao saradnici Marka Miloševića, za učešće u tuči optuženi su Saša i Milan Lazić, Bojan Tadić, Zoran Ivanović Roleks i Milan Bajić.

Beogradski advokat Božo Prelević izjavio je juče da mu nije jasno obrazloženje oslobađajuće presude Marku Miloševiću i da očekuje da će oštećeni postupak pokrenuti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Prema rečima Prelevića, suština je da se, s obzirom na to da je okrivljeni Milošević van zemlje, moglo suditi u njegovom odsustvu, da nije reč o pravno komplikovanom slučaju pa da je moralo doći do zastarelosti.

S druge strane, nejasno je i obrazloženje da u tom postupku nije bilo valjanih dokaza, jer je u tom slučaju oslobađajuću presudu sudija trebalo da donese ranije, a ne da dozvoli da mu predmet zastari.

Ne želeći da ulazi u političku pozadinu izrečene presude, Prelević smatra da ovaj slučaj samo potvrđuje da su pravosuđu u Srbiji neophodne temeljne reforme. „Oštećeni su mogli svojim očima da vide kako, prvo državni službenici pomažu okrivljenom da pobegne iz zemlje, a zatim i kako predmet zastareva”, naveo je Prelević.

Podsetimo da je u avgustu 2005. godine, obrazlažući svoj stav oko povlačenja tužbe protiv Marka Miloševića, Velimir Ilić rekao da je njegova namera bila da oštećenog Zorana Milovanovića, koji je njegov blizak rođak, zaštiti od pritisaka kojima je u Požarevcu bio izložen zbog sudskog postupka protiv Marka Miloševića.

Informaciju o tome da je posredovao u povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić nazvao je smešnom pričom o kojoj se mnogo piše.

Ilić je tada smatrao da proces protiv Marka Miloševića, koji nije okončan ni posle pet godina i ne treba dalje da se vodi. „Marko Milošević, ništa u životu nije uradio protivzakonito. Jedino što je šamarao Zorana Milovanovića. Nema smisla dalje komentarisati. U tom periodu su bila silna ubistva, Badže, ministra vojske, generalnog direktora Jata, sve se svelo da se zadrži optužba Zorana Milovanovića, jednog dečaka koji nema od čega da živi, a ne mora da ni to bude, ako nema ništa drugo”, rekao je Ilić.

Tanjug – R. H.

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.