Izvor: Blic, 25.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažnim karticama podigli više desetina miliona dinara

Devetoro pripadnika organizovane kriminalne grupe, koja je hakerisanjem provaljiva u sisteme banaka u inostranstvu, krala podatke klijenata sa platnih kartica, na osnovu kojih su potom pravili nove i tako profitirali za nekoliko desetina miliona dinara, uhapšeni su prošle noći u Beogradu.



U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije pod operativnim nazivom „Monca", uhapšen je i vođa grupe Uroš Jovanović, u čijem stanu su izrađivane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << falsifikovane kartice.

Kriminalna grupa pod prismotrom MUP-a Srbije bila je nekoliko poslednjih meseci, a u istragu su razmenom informacija bile uključene i policije zemalja iz okruženja i Nemačke.

- Na meti hakera bile su bankarski sistemi država Zapadne Evrope, Ukrajine, a oštećeno je i nekoliko državljana Australije i Amerike. Do njihovih podataka sa platnih kartica dolazili su i provaljivanjem u sisteme organizacija koje se bave čuvanjem ovih podataka, ali i raznim upitnicima koje su direktno klijentima slali preko interneta, a koji su ne sluteći prevaru

davali tražene informacije - kaže za „Blic" izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Sledeći korak sada uhapšene grupe bila je izrada falsifikovanih kartica.

- Na osnovu dobijenih podataka klijenta, oni su u stanu na Novom Beogradu, čiji je vlasnik osumnjičeni organizator grupe Uroš Jovanović, pravili nove lažne kartice - kaže izvor „Blica".

On navodi da je podatke o kriminalnim radnjama ove grupe policija dobila pre nekoliko meseci i da je nad njima odmah započeta prismotra, a u celu istragu, od početka je bilo uključeno Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, koje je vodilo slučaj.

- Sa lažnim platnim karticama, pripadnici grupe zatim su po celoj Srbiji kupovali raznoraznu, isključivo skupocenu robu i plaćali račune u ugostiteljskim objektima. Novac nisu trošili samo u Srbiji, već i u okolnim zemljama. Najviše robe kupili su u BiH. U vreme te kupovine, već su bili pod prismotrom pripadnika SBPOK-a, koji su im u saradnji sa kolegama iz BiH na Carini oduzeli kupljenu robu, koju su planirali da prošvercuju u Srbiju - kaže naš izvor.

On navodi i da se trenutno radi na utvrđivanju štete, koju je ova grupa načinila, i da je, prema do sada prikupljenim dokazima, profiti hakera bio nekoliko desetina miliona dinara.

Osumnjičeni organizator grupe Uroš Jovanović odranije nije bio poznat policiji po krivičnim delima. Kako saznaje „Blic", akcija hapšenja nastavljena je i tokom jučerašnjeg dana, a policija će nakon što privedenima odredi zadržavanje dati zvanično saopštenje sa imenima svih osumnjičenih.

Osumnjičen za trgovinu drogom

Organizator kriminalne grupe Uroš Jovanović, osim za falsifikovanje i zloupotrebu platnih kartica tereti se i za trgovinu droge. Kako „Blic" saznaje, Jovanović je stan na Novom Beogradu, u kojeme se bavio izradom lažnih kartica, izdavao narkomanima kojima je omogućavao da koriste drogu. Tako je prilikom hapšenja, u njegovom stanu zatečena osoba koja se tu drogirala i 46 grama kokaina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.