Kvalitet vazduha u Novom Sadu može da doprinese pogoršanju zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet vazduha u Novom Sadu može da doprinese pogoršanju zdravlja

Premijerka Ana Brnabić sazvala je za danas hitan sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju po tom pitanju. Na redovnoj pres konferenciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopšteno je da indeks o kvalitetu vazduha u Novom Sadu narandžaste boje tj. da je u vazduhu povećana koncetracija čestica prašine koje mogu da doprinesu pogoršanju zdravlja.

Čak i u minimalnim količinama, sitne česitice u vazduhu mogu uticati na zdravlje ljudi. Prvi simptomi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su kašljanje i kijanje, kojima pokušavamo da odstranimo iz organizma to što nam smeta, a ukoliko smo duže izloženi, može doći do hroničnih oboljenja. Postoje preporuke u vezi sa kvalitetom vazduha, a koje se odnose na osetljivu populaciju, na decu, na stare i hronično obolele.

"Preporuka glasi da izbegavaju kretanje na otvorenom i da se shodno vremenskim uslovima prilagodi i krtanje na otvorenom,u takvim momentima ne treba da luftiramo stan ili prostore u kojima se nalazimo,nego prosto da sačekamo da se poboljšaju meteorosloski uslovi i da omoguće odstranjenje zagadjujućih materija,sve dok budemo imali ovakvu vlagu i ovakvu kolicinu vlageu vazduhu,imaćemo problem sa kvalitetom vazduha", kaže prof. dr Sanja Bijelović sa Instituta.

Prema rečima doktorke Bijelović, mnogobrojne agencije objavljuju trenutnu vrednost indeksa, kada možemo da izmerimo i veoma visoke koncetracije, međutim za samo nekoliko minuta one više neće biti takve i zbog toga se vrednosti nikada ne tumače u smislu uticaja na zdravlje.

"Upućujemo na to da pogledate na našem sajtu kvalitete vazduha,imate detaljno objašnjenje o tome, kako se on računa i kako se koristi i za čega služi.Postoje različiti indeksi i oni podaci koji se svakodnevno prate,samo treba da imate u vidu da indeks kvaliteta vazduha predstvalja nešto što se ocenjuje za 24 časa,a ne na osnovu trenutnih vrednosti", zaključuje Bijelović.

Na današnjoj konferenciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine,pored stanja životne sredine,ispravnosti namirnica i stanju epidemiološle situacije zaraznih bolesti u AP Vojvodini,preporučene su aktivnosti za obeležavanje nedelje prevencije raka grlica materice, koja se obeležava od 20. do 26. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kvalitet vazduha može da doprinese pogoršanju zdravlja

Izvor: NoviSad.com, 16.Jan.2020, 09:00

Indeks kvaliteta vazduha u Novom Sadu je narandžaste boje, odnosno, u vazduhu je povećana koncentracija čestica prašine koje mogu da doprinesu pogoršanju zdravlja, rečeno je juče u Institutu za javno zdravlje Vojvodine..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.