Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Bijelović: U Novom Sadu povećane koncentracije čestica prašine, kvalitet vazduha kao i prethodnih godina

U vazduhu u Novom Sadu beleži se povećana koncentracija čestica prašina, što je karakteristično za trenutne vremenske uslove i ovo doba godine.

Kako pokazuje izveštaj kvaliteta vazduha u Novom Sadu, koji prati Institut za javno zdravlje Vojvodine, na kvalitet života Novosađana mogu da utiču čestice prašine PM2.5 i PM10. Njihovoj visokoj koncentraciji doprinose i sami vremenski uslovi, kada su temperature niske, a nema padavina ili vetra.

Kada je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << PM2.5, radi se o koncentraciji nezdravoj za osetljivu populaciju, pa se osobama sa srčanim i plućnim obolenjima, starijim osobama i deci preporučuje ograničen boravak na otvorenom, zbog mogućeg otežanog disanja, kašlja, suzenja očiju...  U slučaju čestice prašine PM10, njena koncentrancija je umerena. Koncentracije sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u vazduhu nisu visoke, pa je u tom kontekstu kvalitet vazduha zadovoljavajuć.

"Kvalitet vazduha Grada Novog Sada je, kao i svakog meseca, nema tu neke značajne razlike, pokazivao povećanu koncentraciju čestica prašine. To znači da te čestice prašine udišemo gde god da se nalazimo, negde više, negde manje. Ukoliko smo pored izvora zagađenja normalno da ćemo ih udahnuti u većoj meri, nego da smo negde na otvorenom kada toga nema. Te čestice mogu da doprinesu pogoršanju nekih hroničnih oboljenja srca i pluća ili mogu da izazovu možda akutna oboljenja tih organa. Prvo što će se desiti jeste da će doći do kašljanja i kijanja, to su naši odbrambeni mehanizmi kojima pokušavamo da odstranimo iz našeg organizma to što nam smeta, a ukoliko smo duže izloženi takvim zagađujućim materijama, doći će do nekih mogućih hroničnih oboljenja", poručuje prof. dr Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlja Vojvodine.

Mediji ovih dana izveštavaju o velikoj zagađenosti vazduha u Srbiji, poručuju kako se "narod guši", a zbog celokupne situacije sazvan je i hitan sastanak predsednice Vlade sa ministrima na temu aerozagađenja. Deo medija se, kada izveštava o aerozagađenju, oslanja na onlajn aplikacije, ali dr Bijelović ukazuje na to da se indeks kvaliteta vazduha ocenjuje za 24 sata.

"Treba imate u vidu da indeks kvaliteta vazduha predstavlja nešto što se ocenjuje za 24 sata, a ne na osnovu trenutnih vrednosti. Ono što objavljuju mnogobrojne agencije se odnosi na trenutnu vrednost. Trenutno mi možemo da izmerimo izuzetno visoke koncentracije, ali za pet-deset minuta one neće biti takve i zbog toga se nikada trenutne vrednosti ne tumače u smislu uticaja na zdravlje", navodi ona.

Bijelović je ukazala i na to da je ove zime kvalitet vazduha kao i prethodnih godina, te da je situacija takva unazad deset-dvadeset godina, poručujući da se sada ova tema više prati, više se o njoj govori i više se obraća pažnja na kvalitet vazduha, što nije loše.

Situaciji i Novosađanima bi mogle da pomognu najave meteorologa. Prema najavama RHMZ, magla u Novom Sadu bi trebalo da prestane u narednim danima, a već od petka očekuje nas malo i umereno oblačno vreme sa temperaturama u plusu.

Podsetimo i na to da su analize ukazale da kvalitet u Novom Sadu nije idealan, ali da situacija nije alarmantna, kako pokazuju pojedine mobilne aplikacije. Analize proteklih 15 godina govore da je vazduh uglavnom čist, odnosno da je mahom u prvoj od ukupno tri kategorije koje Srbija koristi za ocenu zagađenosti, ali i da je povremeno prisutno povećanje koncentracije suspendovanih čestica, azot-dioksida i smoga. Više o tome čitajte OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.