Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća za šestoro siročadi

POŽAREVAC - Udruženje „Ognjište" i NVO „Sirotan" iz Požarevca organizovali su akciju za kupovinu kuće sedmočlanoj izbegličkoj porodici Dragana Lokvarevića iz BiH, koja je stanovala u baraci sa mačkama, psima i domaćim životinjama. Opština Požarevac je pomogla sa 278.000 dinara i kupljena je stara kuća u selu Ostrovo.

- Posle više od decenije imam svoj krov - kaže Dragan Lokvarević. Međutim, sada je nastao problem oko priključenja struje jer „Elektromorava" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traži za priključak 80.000 dinara.

Dragan je sa suprugom Gordanom i trojicom sinova, Darkom, Nebojšom i Milošem, izbegao iz Bosne i Hercegovine posle raspada bivše SFRJ. Privremeno utočište našao je u opštini Požarevac, u selima Petka i Dubravica, gde su živeli od nadničenja i pomoći dobrih ljudi. U međuvremenu rodilo se još troje dece - Aleksandar, Nenad i Ilija. Dragan priča da su on i supruga Gordana želeli devojčicu, ali rodio se najmlađi Ilija.

- Supruga se porodila na Svetog Iliju pa smo mu nadenuli ime Ilija. Ubrzo nas je zadesila tragedija, Gordana se razbolela od karcinoma i 2006. je umrla. Ostao sam sa šestoricom sinova, ali se ne predajem. Radimo i ja i deca, a pomažu mi i drugi. Svako ima svoje zaduženje kao u vojsci, a okupljamo se tek uveče, pred spavanje - kaže Dragan.

Ljiljana Dabić poklonila nameštaj

Ljiljana Dabić, aktivista Udruženja '’Ognjište’’, kaže da mnogi ljudi koji čuju za ovu porodicu žele da pomognu. Tako je Zorica Šarić kada je prodala kuću u Požarevcu sav nameštaj i belu tehniku poklonila Lokvarevićima.

- Prilikom jedne posete pitala sam najstarijeg Darka (16) šta bi najviše voleo da dobije, a on je rekao: „Bicikl". Uspela sam da mu to obezbedim i, verujte, njegovoj sreći nema kraja - priča Ljiljana Dabić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.