Kosovski mafijaši koriste Srbe za švercovanje  heroina

Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski mafijaši koriste Srbe za švercovanje heroina

Albanska mafija sa Kosova sve češće angažuje Srbe iz južne pokrajine za krijumčarenje droge preko administrativne linije, a ove usluge plaća u naturi, odnosno narkoticima.

U Službi za borbu pr­o­tiv organizovanog kri­mi­nala (SBPOK) kažu da proveravaju ove informacije i ističu da albanski gangovi s kriminalnim grupama iz Srbije najčešće sarađuju preko posrednika.

– Srpski narko-dileri imaju izuzetno dobre veze s hrvatskim i bugarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krijumčarima droge. Njihova „saradnja" s albanskim trgovcima drogom je znatno slabija i praktično ne postoji primer da je neki Albanac ušao u organizaciju srpske narko-bande ili obrnuto – navode u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja narkotika SBPOK-a.

Inače, najnoviji podaci SBPOK-a pokazuju da Srbiji deluje više od 20 organizovanih kriminalnih grupa sa 146 registrovanih članova, koji se bave trgovinom drogom.

– Ove kriminalne organizacije su različitog nivoa organizovanosti. Ima onih koje rade „na sitno”, ali i moćnih, ustrojenih po klanskom i hijerarhijskom modelu, kao što je,na primer, bila grupa Darka Šarića. Narko-grupe postoje gotovo u svim većim gradovima u Srbiji, ali su naročito aktivne i dobro organizovane one koje smo registrovali u Beogradu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Jagodini. Uočljiva su njihova nastojanja da prošire svoje tržište i da na njemu plasiraju nove droge – kažu u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja narkotika SBPOK-a.

Podaci pokazuju da je broj narko-grupa ove godine nešto manji nego u prethodnom periodu. U Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja narkotika ističu da su tome doprineli nova i bolja organizacija srpske policije, najnovija zakonska rešenja, pre svega ona koja omogućavaju oduzimanje imovine stečene kriminalom, kao i bolja međunarodna policijska saradnja.

Aktivnost srpskih narko-grupa zabeležena je i u najnovijem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), posebno njihova uloga u takozvanoj „balkanskoj ruti" krijumčarenja heroina i saradnja s kriminalnim grupama u regionu.

Uočeno je da i ove, kao i prošle godine, grupe koje sa Istoka u zapadnoevropske zemlje švercuju drogu preko „balkanskog puta", sve češće zaobilaze Srbiju. O tome govori i podatak da je, na primer, srpska policija 2008. godine zaplenila više od 200 kilograma heroina, a od januara do 1. juna ove godine 33 kilograma ove droge.

– Tome su svakako doprinele i naše akcije u 2006. i 2007. godini kada smo zaplenili više od jedne tone heroina – kažu u SBPOK-u.

Kada je reč o kokainu, rekordna zaplena je zabeležena 2009. godine, kada je u ruke policiji palo više od 19 kilograma ove droge. U prvih pet meseci ove godine, od narko-dilera je oduzeto 4,2 kilograma kokaina.

U SBOPK-u upozoravaju da se na srpsko tržište plasira i nova vrsta droge.

– Imamo saznanja da je trgovina kanabisom u ekspanziji. Radi se o genetski modifikovanoj marihuani koja poseduje supstance sa jačim narkotičkim dejstvom. Kilogram ove droge dostiže i 3.000 evra po kilogramu. Pre nepuna dva meseca u četiri vojvođanska mesta smo pronašli objekte u kojima se uzgajao genetski modifikovani kanabis. Daljom preradom kanabisa proizvođen je skank namenjen domaćem, ali i stranom tržištu narkotika. Inače, oprema za uzgoj ove biljke, od veštačkog svetla do veštačke hrane, uvezena je iz Holandije – navode u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja narkotika.

U ovom odeljenju ističu da je na domaćem tržištu sve više i sintetičke droge.

– Prema našim informacijama, laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga postoje u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Bugarskom. Međutim, u njima se ne obavlja kompletna proizvodnja, već se posao nastavlja i dovršava u tajnim laboratorijama na teritoriji drugih država – iznose u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja narkotika SBPOK-a.

Droga podstiče korupciju na Balkanu

U izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, koji je objavljen 23. juna, ističe se da trgovina opijatima podstiče korupciju i da uticaj ovog faktora postoji u svim zemljama duž "balkanskog puta” droge. „Objedinjeni bruto društveni proizvod koji ostvaruju Kosovo (Srbija), Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Albanija, u iznosu od 20 milijardi američkih dolara, ekvivalentan je vrednosti zapadnoevropskog tržišta heroina. Trgovina opijatima predstavlja ozbiljnu pretnju po zemlje Balkana, a posebno su ugroženi Kosovo (Srbija), BiH, BJR Makedonija i Albanija", stoji u pomenutom izveštaju.

Zapleneu 2010. godini

Od 1. januara do 1. juna ove godine zapljeno je 328,7 kilograma raznih droga, a protiv 2.759 lica podnete su krivične prijave.

heroin- 33.344 grama

marihuana- 286,397 grama

kokain -4.203 grama

hašiš- 70 grama

amfetamin -3.550 grama

ostalo -1.144 grama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovski mafijaši koriste Srbe za švercovanje heroina

Izvor: TimockeVesti.net, 08.Avg.2010

Albanska mafija sa Kosova sve češće angažuje Srbe iz južne pokrajine za krijumčarenje droge preko administrativne linije, a ove usluge plaća u naturi, odnosno narkoticima.....Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Kosovski mafijaši koriste Srbe za švercovanje heroina

Izvor: S media, 08.Avg.2010

Albanska mafija sa Kosova sve češće angažuje Srbe iz južne pokrajine za krijumčarenje droge preko administrativne linije, a ove usluge plaća u naturi, odnosno narkoticima...U Službi za borbu pr­o­tiv organizovanog kri­mi­nala (SBPOK) kažu da proveravaju ove informacije i ističu da albanski...

Nastavak na S media...

Albanska mafija koristi Srbe

Izvor: Šumadija Press, 08.Avg.2010

Albanska mafija sa Kosova sve češće angažuje Srbe iz južne pokrajine za krijumčarenje droge preko administrativne linije, a ove usluge plaća u narkoticima.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.