Kosovska policija maltretirala dvojicu srpskih novinara

Izvor: S media, 03.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija maltretirala dvojicu srpskih novinara

Novinari Živojin Rakočević i Goran Avramović, koji rade u srpskim medijima na Kosovu i Metohiji, izjavili da su ih pripadnici Kosovske policijske službe kasno sinoć maltretirali u mestu Velika Reka, kod Vučitrna, na severu Kosova.

Povod za ovakvo ponasenje je bilo inistiranje KPS policajca da Rakočević, koji je upravljao vozilom, mora imati vozačku dozvolu izdatu od vlasti Republike Kosovo.

"Rekao sam da je moja vozačka dozvola sasvim legalan dokument, a >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << policajac je tvrdio da je to prekršaj i da ću platiti kaznu. Nakon toga su nas izbacili iz automobila, a policajac, sa brojem 4417, je vikao na albanskom i izmahivao rukama prema mom licu", rekao je Rakočević.

Rakočević tvrdi da su on i Avramović vrlo grubo prislonjeni na automobil i pretreseni, a zatim, uz nadzor jednog policajca, čekali dok je drugi policajac pretresao automobil.

"Jasno je da su policajci zaduženi za presiju, i da se prema nealbancima ponašaju kao uterivači državnosti. Sve vreme su pokušavali da nas uplaše i ponize, ponavljajući da moramo da uzmemo nova dukumenta", kazao je Rakočević.

Glavni i odgovorni urednik Radija KIM Goran Avramović, koga su policajci detaljno pretresli, ali ne i legitimisali, kaže da je ovakvo ponašanje uobičajeno i da javnost nije upoznata sa velikim brojem ovakvih slučajeva.

"Pre nekoliko nedelja su ponižavali našu koleginicu, koja je zvala portparola policije i žalila se, pa je tek nakon njegove intervencije prestalo ponižavanje. Kolegu Bojana Košanina su tukli nedavno u Šilovu, i niko nije odgovorao", kazao je on.

Avramovhić ističe da se ljudi svakodnevno javljaju sa problemima oko dokumenata, ali se plaše da o tome govore. Posle takvog šikaniranja svako razmišlja u stilu - "bolje je da ćutim i dodjem svojoj porodici nego da o tome pričam, posle čega mi se svašta može dogoditi".

Pripadnici KPS-a i Euleksa su obavešteni o ovom incidentu, a portparol KPS-a Arber Beka je kazao da on ne zna šta su KPS policajci tačno radili, ali da, ukoliko su dokumenta legalna, nisu imali pravo da traže druga.

On je dodao da novinari mogu doći kod njega i uložiti žalbe ukoliko postupak patrole nije bio adekvatan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.