Kosovska policija: Nema pretnje od terorističkih napada

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija: Nema pretnje od terorističkih napada

Na Kosovu nema rizika od terorističkih napada, ocenila je Kosovska policija posle vesti o hapšenju grupe u SAD osumnjičene za planiranje terorističkih napada i na Kosovu, a vlasti kažu da je Kosovo partner u globalnoj borbi protiv terorizma.



Ovo pitanje je aktuelizovano pošto je saopšteno da su američke vlasti u ponedeljak uhapsile sedam osoba iz Severne Karoline pod optužbom da su kovale zaveru za izvođenje terorističkih napada preko okeana, između ostalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Kosovu.

Među uhapšenima je i 24-ogodišnji Hisen Šerifi, poreklom sa Kosova sa stalnim boravkom u SAD. Izveštava se da je on boravio na Kosovu kako bi učestvovao u džihadu, ali se ne navodi da li je već učestvovao u nekom oružanom napadu.

Policija Kosova je potvrdila da je Šerifi bio na Kosovu u julu prošle godine, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Informacije u vezi sa boravkom i delovanjem optuženog za terorizam prosleđene su SAD. Policija ne otkriva o kakvim se podacima radi, a portparol Besim Hoti kaže da nema razloga za paniku.

"Nema indikacija da su takvi napadi mogući i stanovnici Kosova nemaju razloga za zabrinutost", rekao je Hoti i dodao da je policija preduzela sve mere radi sprečavanja napada.

Kosovske vlasti veruju da će moći da se suoče sa svim terorističkim pretnjama, pošto postoji strategija, koja se sastoji u delovanju antiterorističke jedinice policije i saradnji svih bezbednosnih struktura.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Artan Duraku izjavio je za RFE da je Vlada Kosova nedavno usvojila plan delovanja s obzirom da je partner u globalnoj borbi protiv terorizma.

"Radimo na podizanju kapaciteta državnih mehanizama koji deluju u borbi protiv terorizma i u tom pravcu ostvaren je korak napred kada su pre nedelju dana sva ovlašćenja jedinice Euleks policije protiv terorizma prenete na kosovsku policiju. Radimo na osnovu ove strategija i međunarodnim normama", rekao je Duraku.

Za bezbednost Kosova brinu se mnoge institucije. I dok Kosovska i Euleks policija štite javni red i mir, mirovne snage Kfora su kao misija NATO zadužene za ukupnu bezbednost i očuvanje mirnog okruženja.

Duraku je istakao da borba protiv terorizma zahteva privrženost i partnerski odnos svih aktera.

"Mi imamo odličnu saradnju sa Kforom, Euleksom i svim drugim institucijama čiji je mandat sigurnost Kosova", rekao je on.

Prema sedam tačaka optužnice, otpečaćene u Severnoj Karolini, američke vlasti su optužile osam pripadnike jedne grupe da su putovali u Gazu, Izrael, Jordan, Pakistan i na Kosovo da bi isplanirali ili angažovali ljude za napade.

Oni su optuženi za zaveru za nabavku materijala za podršku teroristima, zaveru za ubistvo, kidnapovanje i ranjavanje ljudi u inostranstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.