Konvoji kamiona sa cigaretama pod pratnjom policije

Izvor: S media, 08.Feb.2010, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvoji kamiona sa cigaretama pod pratnjom policije

Vozač kamiona Milovan Kalajanović izjavio je danas, u nastavku sudjenja kriminalnoj grupi Stanka Subotića Caneta, da su konvoji kamiona natovarenih cigaretama imali policijsku pratnju u Srbiji i bivšoj Republici Srpskoj Krajini.

Vozač kamiona Milovan Kalajanović izjavio je danas, u nastavku sudjenja kriminalnoj grupi Stanka Subotića Caneta, da su konvoji kamiona natovarenih cigaretama imali policijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pratnju u Srbiji i bivšoj Republici Srpskoj Krajini.

Kalajanović je pred Specijalnim sudom svedočio da je 1995. godine ili 1996. godine vozio kamion natovaren cigaretama iz Srbije u RSK i nazad i da je u konvoju bilo izmedju pet i 15 kamiona, a da je u njegovom kamionu bilo oko 1.000 kartona cigareta.

"Angažovala nas je firma Srbijaprevoz. Ne sećam se gde su u Srbiji bile utovarene cigarete. Kada smo stigli na granični prelaz na Dunavu kod Vukovara, carinici su pregledali dokumentaciju i kamione, prešli smo granicu i čekali smo u krugu nekog preduzeća celu noć", rekao je Kalajanović.

Svedok je nastavio da cigarete nisu istovarene u RSK, pa su se sledećeg jutra vratili u Srbiju, ali bez carinske provere, a da su cigarete istovarene "negde kod Novog Sada".

"Bila je neka pratnja koja nam je rekla gde da istovarimo cigarete. Kada smo stigli na to mesto, moj posao je bio da otvorim kamion i da se sklonim", rekao je Kalajanović.

Svedok je naveo da su konvoj kroz Srbiju pre ulaska u RSK pratila dva policijska "golfa 3", jedan ispred konvoja, a drugi na kraju, dok su u RSK kamione sa cigaretama pratili džipovi sa policijskim tablicama i rotacionim svetlima.

Po povratku u Srbiju, konvoj je obezbedjivao policijski džip.

Kalajanović u sudnici nije prepoznao nijednog optuženog i rekao je da mu nisu poznata njihova imena.

Predsedavajuća sudskim većem Milena Rašić je u nastavku sudjenja prešla na čitanje pisane dokumentacije koju je predložilo Specijalno tužilaštvo.

Tome se usprotivio zastupnik optuženog Nikole Miloševića, koji je u bekstvu, advokat Želimir Čabrilo, koji je naveo da medju pisanim dokazima ima i fotokopija i predložio da se čitaju samo originalni dokumenti.

"Podsećam da je predsednica Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Vrhovnog saveta sudstva (Nata Mesarević) nedavno kao razlog zbog kojeg neke sudije nisu izabrane navela to što su se u postupcima koristile neoverene fotokopije", rekao je Čabrilo.

Advokat je dodao da je tužilaštvo krajem januara odbrani dostavilo i, kako je rekao, navodni dokument madjarske carine, koji je u Ministarstvo pravde Srbije stigao u avgustu 2008. godine.

"Dokumentacija je na madjarskom, nije prevedena, a ja slabo divanim madjarski. Ako nam je tužilaštvo sada dalo dokument koji ima već godinu i po dana, ko zna šta nas očekuje do kraja postupka, pa bi tužilaštvu trebalo dati dodatni rok da nam dostavi dokumentaciju koju poseduje", rekao je Čabrilo.

Sudija Rašić je zatim počela čitanje originalnih i fotokopiranih dokumenata.

Ona je pročitala fotokopirane izveštaje švajcarskog Interpola o Subotiću, u kojima se, izmedju ostalog, navodi da Subotić ima vozačku dozvolu Švajcarske, a nema švajcarski pasoš niti ličnu kartu i da u Ženevi ima vilu vrednu više od tri miliona švajcarskih franaka.

U izveštaju Interpola navodi se da su 2004. godine Subotić i jedan državljanin Šri Lanke kontrolisani pošto su u Švajcarsku ušli vozom iz Francuske i da je kod njih pronadjena garderoba vredna više od 4.000 švajcarskih franaka, pa je protiv Subotića pokrenut postupak za krijumčarenje robe.

Subotićev advokat Vladimir Beljanski rekao je da takvi izveštaji ne mogu biti dokazi na sudu, jer su pročitane fotokopije, a ne originali, i jer, u slučaju da su autentični, sadrže operativne policijske podatke strane zemlje.

Subotićeva grupa optužena je da je švercom cigareta 1995. godine i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Subotiću se sudi u odsustvu, a u bekstvu su i njegov sestrić NikolaMilošević, Jovica Randjelović i Ivana Krčmaričić.

Optuženi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski.

Optuženi su i radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić,pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.