Simić: Nisam ni tražio niti  su mi nudili novac

Izvor: Blic, 14.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Nisam ni tražio niti su mi nudili novac

„Ovo je konstruisani slučaj, sa namerom da se nanese šteta Narodnoj banci Srbije. Nikada nisam ni od koga tražio novac, niti mi ga je ko nudio”, branio se juče Dejan Simić, bivši viceguverner NBS, optužen da je tražio mito kako bi „Kreditno-eksportnoj banci” bila vraćena dozvola za rad.

U Okružnom sudu, osim Simića, vodi se postupak i protiv Vladana Zagrađanina, funkcionera SPS, kojem se na teret stavlja pomaganje u ovom krivičnom delu. Simić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Zagrađanin uhapšeni su u Simićevom stanu 11. januara 2006. godine i tada je policija pronašla kofer sa sto hiljada evra, navodno namenjenih bivšem viceguverneru. Novac je, tvrdi se, dao Vladimir Cizelj, predstavnik izraelske TBI grupe, koja je bila zainteresovana za kupovinu KEB banke, čiji je direktor bio Sekula Pjevčević, kasnije uhapšen kao jedan od vođa stečajne mafije.

- Prilikom hapšenja kod mene u stanu su bili Zagrađanin i Ivica Dačić, koji je otišao 15 minuta pre upada policije - naglasio je Simić. Sudija Omer Hadžiomerović rekao je da je Dačić dva puta pozivan na suđenje, ali da su se sudski pozivi vraćali sa kućne adrese ministra unutrašnjih poslova. „Ako policija ne zna za ovo suđenje, onda ko zna”, upitao je Hadžiomerović.

Simić je juče kazao da „prema Zakonu NBS nije bio ovlašćen da daje saglasnost da se KEB-u vrati dozvola za rad”. On je objasnio da je KEB banci bila oduzeta licenca za rad, kad su posle kontrole ustanovljeni određeni falsifikovani ugovori o depozitu.

- Na ovo je banka podnela tužbu Vrhovnom sudu Srbije, kao i zahtev za izdavanje privremene mere Trgovinskom sudu u Beogradu, koji je obustavio postupak likvidacije banke i naložio privremenu deblokadu računa - pričao je Simić.

Prema rečima Simića, od pravnika iz NBS čuo je da je to bio jedinstven slučaj da Trgovinski sud donese takvu odluku. Inače, u to vreme predsednik suda bio je Goran Kljajević, kasnije takođe optužen da je jedan od vođa stečajne mafije.

Dejan Simić rekao je da je vlasnik konsultantske firme, kao i da su mu mesečna primanja oko hiljadu evra. Vladan Zagrađanin je i dalje u Socijalističkoj partiji Srbije, gde radi na poslovima političkog savetnika, a plata mu je oko 55.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje suđenje za aferu "kofer"

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2009, 09:37

Suđenje akterima "afere kofer", nekadašnjem viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću i bivšem funkcioneru Socijalističke partije Srbije Vladimiru Zagrađaninu, trebalo bi da počne danas u Okružnom sudu u Beogradu i to iz petog pokušaja. Početak suđenja odlagan je četiri puta u roku...

Nastavak na Radio 021...

Simić: Afera kofer je izmišljena

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2009

Bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić izjavio je danas pred Okružnim sudom u Beogradu da nije kriv za primanje mita i da je afera "kofer" izmišljena kako bi se NBS nanela šteta, a Kreditno eksportnoj banci bila vraćena dozvola za rad

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.