Žrtva sam nameštaljke

Izvor: Glas javnosti, 14.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtva sam nameštaljke

BEOGRAD - Dejan Simić, bivši viceguverner Narodne banke Srbije i jedan od dvojice aktera afere „kofer“, negirao je juče na početku suđenja u Okružnom sudu da je od bivšeg direktora KEB banke Sekule Pjevčevića primio 100.000 evra mita kako bi posredovao u NBS da se ovoj banci vrati licenca za rad.

Sporni novac se, kako je rekao, zatekao u akten-tašni drugooptuženog Vladimira Zagrađanina, funkcionera SPS, koji je tog 11. januara 2006. svratio kod njega u posetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Te večeri u mom stanu bili su Zagrađanin i lider socijalista Ivica Dačić. Posle izvesnog vremena, Dačića je neko pozvao na telefon i on je izašao. Ubrzo zatim na vrata stana pozvonila je policija i ja sam im otvorio i upitao ih: „Izvolite, uđite, šta je sporno?“ Odmah su mi rekli da imaju dojavu da se tu nalazi neki sumnjiv predmet, a potom pronašli ispod Zagrađaninovih stvari tu tašnu, koja je posle nazvana koferom. Rekli su mi da je otvorim, što sam ja odbio i predložio im da uzmu otiske. Oni to nisu uradili i tako su kasnije krenule po medijima silne spekulacije na moj račun. Odgovorno tvrdim da nikad nisam bio upoznat sa sadržajem tašne, niti sam na bilo koji način došao u dodir s tim novcem, o čemu postoji i video-zapis - izjavio je Simić na početku svoje odbrane.

Kreatori

Optužnicu u celini je nazvao „iskonstruisanom nameštaljkom“ i „akrobatikom“ smišljenom u KEB banci, pošto im je NBS oduzela dozvolu za rad.

SVEDOČENJE CIZELJA REŠAVA ENIGMU

Ključni svedok Vladimir Cizelj, predstavnik izraelskog investicionog fonda „Kardigan“, koji je preko svojih firmi-ćerki nameravao da kupi KEB, trebalo bi da svedoči danas.

Prema navodima optužnice, on je kofer sa evrima predao Zagrađaninu, a ovaj je trebalo da ga prosledi Simiću. Špilman i Zev Hadar trebalo bi, kao i Cizelj, da svedoče na ove okolnosti pošto su bili u „Kardiganu“. Pojavljivanje Hadara, međutim, još uvek je neizvesno s obzirom na to da nema dokaza da je primio poziv, a Špilman će u petak svedočiti putem video-linka. Kao svedoci na ovom suđenju pojaviće se i Ivica Dačić, Sekula Pjevčević, Radovan Jelašić i još nekolicina zaposlenih u NBS.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.