Ko nema – robija, ko ima – plaća

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko nema – robija, ko ima – plaća

Kaznu od 5.000 dinara za nevezivanje pojasa ili neuključivanje migavca, vozači sve više menjaju za pet dana iza rešetaka. Ima i obrnutih primera – da se od zatvora krivci spasavaju plaćanjem i do 150.000 dinara

Prekršajno kažnjeni vozači u Srbiji se zbog krize sve više odlučuju da novčanu kaznu zamene „ležanjem” u zatvoru. Zatvorski dan iznosi 1.000 dinara, pa je računica jasna. Kaznu od 5.000 dinara za recimo nevezivanje pojasa, naglo menjanje pravca kretanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neuključivanje migavca prilikom skretanja ili sporu vožnju, pod teretom nemaštine, vozači menjaju za pet dana zatvora.

Ipak, zvanična statistika koja bi potkrepila ovu tvrdnju ne postoji. Tačnije, ne postoje precizni podaci koliko vozača novčanu kaznu zameni zatvorom, niti koliko njih na kraju „plati” svoj prekršaj. Izvesno je da je od ukupnog broja prekršajno osuđenih zatvorenika koji su prošle godine otišli na izdržavanje kazne, nešto malo manje od trećine njih iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja. Prema izveštaju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, od 10.235 prekršajno osuđenih na zatvorsku kaznu, njih 3.240 je iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja.

Sudija Zoran Pašalić, vršilac funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda rekao je da ne postoji evidencija koliko se novčano kažnjenih vozača odluči da ode u zatvor. On je napomenuo da kada se to i desi, uglavnom je reč o onima koji u zakonskom roku od 15 dana ne uplate novac, pa je sud prinuđen da im novčanu kaznu preinači u zatvorsku. Ima i onih koji samostalno traže da to „završe” tamnovanjem.

Maksimalna kazna koja može da se „odleži” u zatvoru, podseća Pašalić, je 60.000 dinara, što bi bilo 60 dana zatvora. Ako dug prelazi taj broj, ostatak se naplaćuje prinudnom plenidbom.

– Mislim da je ljudima ipak draža sloboda i da će sve da učine da ne odu u zatvor. Sudije izlaze u susret građanima i omogućavaju im da visoke novčane kazne otplate na nekoliko rata – dodaje Pašalić.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da mu je poznat trend da se sve više vozača, koji su prekršajno novčano osuđeni odlučuje da svoje kazne zamene boravkom iza rešetaka, ali da ne raspolaže odgovarajućom statistikom koja bi to i potvrdila.

On je podsetio da je izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju promenjen član 330, odnosno da je obavezna kazna zatvora u trajanju od minimum 15 dana zamenjena novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 120.000 dinara. Kazna od 45 dana zatvora, koliko je bilo propisano za prekršaje tokom kojih je izazvana saobraćajna nesreća, zamenjena je za novčani iznos od 120.000 do 150.000 dinara.

Vozaču sud može da izrekne novčanu umesto zatvorske kazne ukoliko je upravljao vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili odbio da se podvrgne alko-testu, ukoliko nije zaustavio vozilo ispred pešačkog prelaza na kojem se nalazio najmanje jedan pešak, kada mu je semaforom ili znakom policajca prolaz bio zabranjen, ako je vozio bez vozačke dozvole ili brzinom većom od 70 kilometara na sat od dozvoljene u naselju, odnosno 80 kilometara na sat van naselja…

Koliko je takvih, niko precizno nije mogao da nam kaže – ali da ih ima – ima ih.

U zatvor će sigurno otići vozač, kojem je izrečena kazna za nasilničku vožnju, navodi Jovanović.

Kriza čini svoje, pa se tako narod „raslojava”, nekima je zatvorski krevet iznuđeno rešenje za prispele novčane kazne a neki imaju pa daju da ne bi spavali u ćeliji.

----------------------------------------------

U zatvor i zbog kršenja komunalnih propisa

Prema raspoloživim podacima prekršajnih sudova, u zatvor odlaze i oni koji nemaju novca da plate narušavanje javnog reda i mira, kao i oni koje je kaznila komunalna, sanitarna i tržišna inspekcija. Tako su u beogradskom prekršajnom sudu u prvih pet meseci ove godine stigla 6.403 zahteva za zamenu novčane kazne zatvorskom. U Nišu je, recimo, od početka godine oko 60 građana otišlo u zatvor na izdržavanje kazne koju nisu mogli da plate.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.