Ko je pretukao članicu Saveta za borbu protiv korupcije

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je pretukao članicu Saveta za borbu protiv korupcije

Napadači sačekali Miroslavu Milenović u haustoru zgrade u kojoj živi i naneli joj „opominjuće” povrede, na isti način kao letos Ivanu Niniću, istraživaču i koautoru savetovih izveštaja o vlasništvu i finansiranju medija

Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije, napadnuta je u subotu u podne, kada su je u haustoru zgrade u kojoj živi sačekala dva napadača i nanela joj povrede glave i lica, posle čega su pobegli.

Milenovićeva je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za TV N1 povodom napada rekla da je ranije primetila da je nepoznate osobe prate. O tome je obavestila službu MUP-a za borbu protiv organizovanog kriminala i specijalnog tužioca, ali od tada nije dobila nikakvu informaciju o istrazi. Stoga prekjučerašnji napad nije prijavila policiji jer, kako je rekla, „više nema poverenja”.

Milenovićeva veruje da je napad u vezi sa objavljivanjem predstojećeg izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je hitnu i efikasnu istragu napada na članicu Saveta za borbu protiv korupcije, koja veruje da je napadnuta zbog izveštaja o medijima koji ovo vladino telo treba uskoro da objavi. UNS je podsetio da je 27. avgusta ove godine, oko 23.30 sati, na ulazu u zgradu u kojoj živi napadnut novinar istraživač Ivan Ninić, jedan od koautora savetovih izveštaja o vlasništvu i finansiranju medija  Napadači na Ninića do danas nisu otkriveni, a po informaciji koju ima UNS, ovaj napad kvalifikovan je kao „nasilničko ponašanje”.

UNS je zabrinut zbog novog fizičkog napada koji se dovodi u vezu sa radom na izveštajima o vlasništvu i finansijskom uticaju na medije u Srbiji.

Oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković i u saopštenju naveo da je sposobnost nadležnih organa, službi i pravosuđa da nađu i sankcionišu vinovnike učestalih napada na ljude koji se, službeno ili kao građani, bore protiv korupcije i kriminala, a za vladavinu prava, pravnu sigurnost i prava građana, najveći pokazatelj bezbednosti građana i iskrenosti vlasti u borbi protiv korupcije, sile i bahatosti u vršenju javnih poslova.

Ombudsman kaže i da je, praktično, kada članica Saveta za borbu protiv korupcije bude napadnuta na kućnom pragu, napadnuta utvrđena državna politika, napadnuto zvanično telo države Republike Srbije i napadnuta je građanka, jedna od nas.

„Cilj takvih napada je strah i odustajanje, njihova poruka je da ni državna politika ni državni organi nisu jači od korupcije i kriminala ili da nisu iskreni, i da ljudi koji im se suprotstavljaju treba da se plaše za svoj posao i život”, navodi ombudsman i ukazuje da je protiv takve poruke potreban – rezultat.

Miroslava Milenović je, da pojasnimo, kada je primetila da je u više navrata prate nepoznate osobe, prijavila policiji „tu okolnost” a, tvrdi, nije dobila nikakav odgovor niti povratnu informaciju o tome ko bi to mogao da bude i šta preduzimaju.

Za „Politiku” je izjavila da ne želi da priča o napadu, da je to mala opomena i da je imala sreće.

Nije teško zaključiti šta je zajedničko u oba slučaja. Napadači na Ninića letos a sada na Milenovićevu, znali su gde žrtve stanuju, čekali su ih praktično na vratima i naneli oboma povrede koje treba da ih uplaše i odvrate od onoga čime se bave.

Više stranaka juče je reagovalo i priključilo se zahtevu za hitnom istragom i osudom ovakvih napada.

Načelnik UKP: Milenovićeva ne želi da sarađuje

Dragan Kecman, načelnik Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd o napadu na Miroslavu Milenović saopštio je sledeće:

„Policija je samoinicijativno, iz svog delokruga nadležnosti, reagovala na informaciju koja je objavljena u medijima da je, u ulazu zgrade u kojoj živi, napadnuta i pretučena Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije. Moram da napomenem da ovaj događaj nije zvanično prijavljen nadležnim državnim organima – policiji i tužilaštvu.

Po saznanju o ovom događaju, policija je izašla na lice mesta, izvršila uviđaj i ostvarila kontakt sa gospođom Milenović, koja nije bila spremna na saradnju sa nama i da pojasni sve okolnosti događaja. Izjavila je samo da je sleđa udarena drvenim predmetom po glavi od strane nepoznate osobe. Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zašto slučaj nije prijavila policiji i zatražila pomoć nadležne zdravstvene institucije koja bi konstatovala povrede, ukoliko ih ima, kao i težinu povreda. Samoinicijativno smo gospođi Milenović ostavili broj telefona na koji može da nas pozove u bilo koje doba dana ili noći.

O svemu ovome obavestili smo Prvo osnovno javno tužilaštvo, uz čiju koordinaciju i saradnju postupamo, a po njihovom nalogu prosledićemo im detaljan izveštaj. Bez obzira na to što gospođa Milenović ne želi da sarađuje sa policijom, mi intenzivno radimo na ovom slučaju do identifikacije i pronalaska napadača. Ovim putem je pozivamo da slučaj prijavi nadležnim državnim organima. Takođe, policija je u septembru postupala po prijavi gospođe Milenović da je prate nepoznate osobe. U konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, koje je naložilo da se obavi još jedan razgovor sa njom kako bi pojasnila činjenice u vezi s tim događajem, policija je gospođi Milenović uputila poziv na koji se ona nije odazvala.”

Stefanović: Zašto Milenović ne želi da sarađuje?

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija u saradnji sa tužilaštvom učinila sve iz svoje nadležnosti kako bi se otkrili počinioci napada na članicu Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović i upitao zašto Milenovićeva ne želi da sarađuje sa Vladinim institucijama i pomogne u istrazi napada.

„Potpuna je neistina da policija nije preuzela ništa. Naprotiv, u saradnji sa tužilaštvom, MUP je i u slučaju prvih navoda i danas preuzeo sve iz svoje nadležnosti kako bi se otkrili počinioci napada. Nažalost, gospođa Milenović nije želela da sarađuje sa policijom, niti je pristala da bilo koja medicinska ustanova ustanovi stepen njenih povreda. Otuda se dovodi u pitanje zašto neko ko radi za Vladin organ ne želi da sarađuje sa Vladinim institucijama i pomogne u istrazi oko napada”, rekao je Stefanović u izjavi za javnost.

On je dodao i da je „veoma interesantno, da u danu u kojem je pretrpela napad, gospođa Milenović nije propustila da pomene premijera Vučića, naravno u negativnom kontekstu”.

„Oni koji su se zalagali da istrage treba prepustiti policiji i tužilaštvu, tvrdeći da je upliv politike nedopustiv, sada čine suprotno. Ostaje nejasno da li je to promena njihovog stava ili samo još jedna prilika za obračun sa političkim protivnikom ili nestomišljenikom”, istakao je ministar.

„Postavlja se pitanje i zašto bi bilo ko tražio od policije odgovorno postupanje, a ne želi da pruži bilo kakvu informaciju koja bi olakšala pronalaženje počinioca. Danas smo imali prilike da vidimo komentare i reakcije koje izgledaju potpuno identično i orkestrirano i doprinose stvaranju jedne loše atmosfere, atmosfere linča u kojoj treba da se pronađe neko ko je politički kriv, a ne neko ko je kriv za fizički napad”, istakao je ministar.

On je ujedno pozvao sve da se uzdrže od komentarisanja istraga koje su u toku i da dozvole državnim organima da rade svoj posao, baš kao i u svim prethodnim slučajevima koje je MUP uspešno rešio.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP: Preduzete mere u vezi sa napadom na Milenović

Izvor: B92, 22.Nov.2015

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović je napadnuta u subotu, a u MUP navode da su, iako napad nije prijavljen, preduzeli neophodne mere...Milenović je za TV N1 rekla povodom napada da je ranije primetila da je nepoznate osobe prate, da je o tome obavestila Službu za borbu protiv...

Nastavak na B92...

Milenovićeva napadnuta, MUP ispituje, ombudsman zabrinut

Izvor: RTS, 22.Nov.2015

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović obavestila je medije da je napadnuta u subotu, a u MUP-u za Tanjug navode da su, iako napad nije prijavljen policiji, preduzeli neophodne mere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.