Ko duguje državi neće moći da registruje vozilo

Izvor: Politika, 20.Okt.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko duguje državi neće moći da registruje vozilo

Prekršajne kazne, kao i troškovi sudskog postupka, novim zakonskim rešenjem – tretiraće se kao dug prema državi

Ko ne bude platio novčanu kaznu i trošak prekršajnog postupka neće moći da registruje automobil, da izvadi novu odnosno produži važenje vozačke dozvole, a ako je preduzetnik neće moći da učestvuje na javnom tenderu niti da registruje ili preregistruje svoju firmu – navedeno je u radnoj verziji zakona o prekršajima, koji je objavljen na sajtu Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravde i državne uprave. To će biti moguće zahvaljujući dvema evidencijama, odnosno jedinstvenim bazama podataka – o prekršajnim postupcima i o novčanim kaznama. One će višestruke prekršioce zakona onemogućiti da to od nadležnih sakriju i obezbediće efikasno naplaćivanje kazni. Prekršajne kazne, kao i troškovi sudskog postupka, novim rešenjem zakona tretiraće se kao dug prema državi.

U registar novčanih kazni unosiće se sve kazne i troškovi postupka koji su izrečeni na osnovu konačnog prekršajnog naloga ili pravosnažne i izvršne osuđujuće presude. On će se čuvati u centralnom elektronskom nosaču podataka pri Ministarstvu pravde i državne uprave, koje je odgovorno za njegovo održavanje, čuvanje i rukovanje. Ovaj registar biće dostupan preko veb-stranice Ministarstva pravde. Tako će prekršioci moći da se informišu o visini novčane kazne ili prispeću sledeće rate.

Predviđeno je da ove podatke unosi u registar prvostepeni sud koji je doneo presudu, odnosno organ uprave koji je izdao prekršajni nalog. Isti taj sud je u obavezi da obriše podatke ili unese promenu ukoliko kažnjenik delimično ili potpuno plati novčanu kaznu ili se ona potpuno ili delimično zameni kaznom zatvora ili radom u javnom interesu. Uneti podaci biće obrisani i posle četiri godine od dana kada su prekršajni nalog ili osuđujuća presuda postali pravosnažni.

Sa druge strane, podaci iz jedinstvene evidencije o izrečenim sankcijama i zaštitnim merama moći će da se daju samo ako za to postoje opravdani razlozi. Oni se mogu dati samo drugom sudu, nadležnom tužilaštvu, policiji ili nadležnoj inspekciji u vezi sa krivičnim ili prekršajnim postupkom koji se vodi protiv određene osobe. Novim predloženim zakonskim rešenjem predviđeno je i da niko nema pravo da od građanina traži da podnese dokaz da je bio osuđivan osim ako je to izričito predviđeno zakonom. Građani na svoj zahtev mogu da dobiju podatke iz ove evidencije uz dokaz o uplati za traženu uslugu.

Radnom verzijom zakona o prekršajima predviđeno je da se podaci iz evidencije o kaznama i prekršajima brišu posle četiri godine od dana pravosnažnosti sudske odluke kojom je izrečena kazna. Kada je reč o maloletnicima, kazna zatvora biće izbrisana u roku od dve godine od kada je kazna izdržana, zastarela ili oproštena.

Radna verzija zakona o prekršajima dostupna je za komentare i predloge građana na internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave. Posle eventualnih izmena ovaj tekst bi u formi nacrta, a zatim i predloga trebalo da uđe u proceduru usvajanja.

D. Vukosavljević

objavljeno: 20.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.