Ko će odgovarati za „pravni haos” u Srbiji

Izvor: Politika, 06.Dec.2010, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će odgovarati za „pravni haos” u Srbiji

Društvo sudija Srbije zatražilo je juče od ministarske pravde Snežane Malović i njenih najbližih saradnika da „preuzmu odgovornost za pravni haos koji je nastao u pravosuđu i doveo u pitanje budućnost evropskih integracija naše zemlje”. Osim javno upućenog poziva ministarki, strukovno udruženje sudija je u saopštenju navelo niz konstatacija koje je Evropska komisija (EK) iznela u svom izveštaju.

EK je, kako navodi Društvo sudija Srbije, konstatovala da reizbor svih sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i tužilaca nije izveden javno i da je njime rizikovan princip nezavisnosti sudstva. Takođe je navedeno da su tela odgovorna za ovaj postupak, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, postupala u nepotpunom i prelaznom sastavu, zanemarivši odgovarajuću zastupljenost profesije.

Objektivni kriterijumi za reizbor, razrađeni u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope nisu bili primenjeni, a smanjenje broja sudija i tužilaca nije bilo zasnovano na pravilnoj proceni potreba, neke su od konstatacija EK, koje je u saopštenju navelo Društvo sudija Srbije.

U pomenutom dopisu, kaže se i da je EK zaključila da sudije i sudsko osoblje moraju da putuju od sudova do sudskih jedinica što iziskuje resurse i otvara pitanje bezbednosti, ali i da nije ustanovljen ujednačen sistem organizovanja rada sedišta sudova i novih sudskih jedinica.

Pravno bi najčistije bilo da se ponište sve odluke koje je doneo VSS. Sa druge strane, međutim, od vrhunskog je značaja za Srbiju, kao pravnu državu, da se stane na put opasnoj zamisli da se stalnost sudijske funkcije može prekidati. Neustavno je, apsurdno i nepotrebno preispitivati odluke o reizboru 1.600 sudija koji su stalnost sudijske funkcije (ponovo) dobili prošlog decembra, jer to znači podvrgavati ih drugom reizboru u istoj godini. Za to postoji individualni put, utvrđen novim zakonom (vrednovanje rada sudija i disciplinska odgovornost). Revizija postupka neophodna je, međutim, i pravno izvodljiva, za sudije koji su stalnost sudijske funkcije izgubili ovakvim neizborom, kao i za one koji su konkurisali za prvi izbor (bili izabrani ili ne), dakle za one koji izborom nisu stekle stalnost funkcije, navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije.

U Ministarstvu pravde juče su odbili da komentarišu navode iz otvorenog pisma predsednice Društva sudija Srbije.

M. D.

----------------------------------------------------

Mogućnost razrešenja sudija – vrsta pritiska

Najavu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva da se razmatra mogućnost razrešenja pojedinih sudija i tužilaca zbog sumnje u regularnost njihovog rada, u strukovnim udruženjima sudija i tužilaca smatraju vrstom pritiska. Prema rečima Dragane Boljević, predsednice Društva sudija Srbije, najava ovakve mogućnosti predstavlja i pritisak na nezavisnost pravosuđa.

– Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca, su principijelno protiv revizije reizbora za reizabrane sudije. Ako to bude urađeno, to će biti drugi reizbor u istoj godini, a to je nedopustivo. Sva međunarodna strukovna udruženja su se izjasnila da bi prekid stalnosti sudijske funkcije bio suprotan evropskim standardima i da bi narušio nezavisnost sudstva koja je temelj pravne države – rekla je Boljevićeva za „Politiku”.

Prema najavama iz DVT i VSS naći će se sudije i tužioci za koje se sumnja da su postupali i odluke donosili pod političkim pritiskom, ali i da su opstruisali rad na konkretnim predmetima.

Kako je „Politika” već pisala, u toku su provere rada i tužilaca koji su posle opšteg izbora napredovali u karijeri, a za koje postoji sumnja da su, zbog položaja na kojima su se nalazili, donosili odluke koje su išle u korist određenim političkim strujama.

M. D.

-----------------------------------------------------

Malović: Biće preispitane sve odluke o izboru sudija

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče da će svaka odluka o izboru sudija u Srbiji biti preispitana pošto se osnuje stalni saziv Visokog saveta sudstva (VSS). Ministarka je predočila da će se razgovarati sa svakim sudijom koji je učestvovao na konkursu, bez obzira na to da li je izabran ili ne, napomenuvši da će se tako rasteretiti i Ustavni sud, jer će se pristigle žalbe smatrati prigovorima na odluku, pa će ih preuzeti VSS. „Razmatramo, u dogovoru sa Evropskom komisijom, da tu odgovornost preuzme VSS gde postoji dvostepenost i da se žalbe posmatraju kao prigovori”, navela je Malović.

Tanjug

------------------------------------------------------

Ustavni sud: nije preciziran rok za okončanje postupaka po žalbama sudija

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić ni u jednoj izjavi medijima nije iznela tvrdnju da će postupak po žalbama sudija i tužilaca trajati tri godine, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ustavnog suda Srbije. Reagujući na jučerašnju izjavu lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da je neprihvatljiva ocena Bose Nenadić da će postupak trajati tri godine, Ustavni sud navodi da predsednica suda nikada nije precizirala rok za okončanje ovih postupaka.

Nenadićeva je, posle održanih prvih rasprava po žalbama sudija 15. novembra, rekla da će na postupke biti utrošeno „onoliko vremene koliko je objektivno potrebno” i izrazila uverenje da će sudije izvestioci odluke pripremiti „u razumnom roku”. Podsetila je i na činjenicu da se pred sudom nalazi 850 žalbi neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija ali da sud mora blagovremeno da postupa i povodom drugih ustavnih žalbi i zahteva za normativnu kontrolu.

Beta

objavljeno: 07.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.