Društvo sudija traži odgovornost ministarke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija traži odgovornost ministarke

BEOGRAD -

Društvo sudija Srbije zatražilo je danas da ministarka pravde Snežana Malović preuzme odgovornost za, kako se navodi, pravni haos u pravosuđu i optužilo je za "odsustvo pravničkog znanja i odgovornosti" prilikom poslednjeg nastupa u medijima.

"Krajnje je vreme da ministarka pravde, zajedno sa najbližim saradnicima koji su rukovodili tim postupkom, zdušno potpomognutim od Ustavnog suda i oba pravosudna tela, zaista i preuzme odgovornost za pravni haos koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nastao u pravosuđu i doveo u pitanje budućnost evropskih integracija naše zemlje, ne rizikujući da novim 'rešenjima' kreira nove probleme", navodi Društvo u saopštenju.

Malović je, u intervjuu za Blic, rekla da će propusti nastali prilikom opšteg izbora sudija biti ispravljeni kroz sistemsku proveru svake pojedinačne odluke i dodala da je neprihvatljiv predlog Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca da se taj problem reši usvajanjem posebnog zakona (Leks specijalisa).

Društvo sudija je podsetilo da je Evropska komisija, u izveštaju o napretku Srbije za 2010. godinu, konstatovala da je reizbor sudija i tužilaca izveden netransparentno i da je doveo u rizik princip nezavisnosti sudstva, kao i da su tela odgovorna za postupak radila u nepotpunom i prelaznom sastavu.

Evrposka komisija je upozorila na opasnost od političkog uticaja kao i da nisu bili primenjeni objektivni kriterijumi za reizbor, razrađeni sa Venecijanskom komisijom.

"Uticaj nedavnih reformi na opštu efikasnost pravosudnog sistema je negativan, a smanjenje broja sudija i tužilaca nije bilo zasnovano na pravilnoj proceni potreba", navodi se citat Evropske komisije u saopštenju Društva sudija Srbije.

To društvo je podsetilo da se protivi prekidu stalnosti sudijske funkcije i dodaje da bi pravno najčistije bilo da se ponište sve odluke koje je doneo Visoki savet sudstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Sve odluke o sudijama biće proverene

Izvor: Studio B, 06.Dec.2010

Svaka pojedinačna odluka o izboru sudija u Srbiji biće preispitana nakon što bude formiran stalni sastav Visokog saveta sudstva (V S S), najavila je ministarska pravde Snežana Malović. ..Ona je za televiziju B92 rekla da će proces reizbora sudija biti detaljno ispitan tako što će se razgovarati...

Nastavak na Studio B...

Ko će odgovarati za „pravni haos” u Srbiji

Izvor: Politika, 06.Dec.2010

Društvo sudija Srbije zatražilo je juče od ministarske pravde Snežane Malović i njenih najbližih saradnika da „preuzmu odgovornost za pravni haos koji je nastao u pravosuđu i doveo u pitanje budućnost evropskih integracija naše zemlje”. Osim javno upućenog poziva ministarki, strukovno udruženje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.