Klopka za gelere – u službi mira i humanosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Klopka za gelere – u službi mira i humanosti"

U Narodnoj biblioteci Srbije održano je predstavljanje monografije "Klopka za gelere – u službi mira i humanosti", autorke Dušanke Mandić. Radi se o knjizi objavljenoj povodom četrvt veka od početka korišćenja magnetne terapije u lečenju povređenih od gelera, ali i drugih metalnih predmeta koji, kao posledica različitih vidova povređivanja, završe u telu.

U vreme ratnih dejstava na području bivše SFRJ, dr Mandić je povređenim pacijentima pokušala da umanji bolove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << magnetnom terapijom, brzo uvidevši da se geleri pod dejstvom magneta pomeraju ka površini kože. Slično se dešavalo i sa snajperskim metkom, zaglavljenim između aorte i kičme, u predelu struka.

Tako je 1992. izumela, a zatim i patentirala revolucionarno otkriće koje medicina zvanično priznaje 2000. godine, a uz pomoć kojeg se neinvazivnom metodom iz ljudskog tela odstranjuju metalni opiljci.

"Na molbu mojih kolega i inženjera, ja sam patentirala to. Znači, tek 1995. godine se rađa tehničko rešenje. Zašto sam uvela unipolarno polje? Pa, zato da mi se geler ne predomišlja da li će prednjom, ili zadnjom stranom da se klima, nego da jasno krene najoštrijim delom ka najoštrijem magnetu, tako da se ustvari tako rodila klopka", reklaje Mandićeva.

Ova metoda, koja od 2007. godine ima širu primenu, značajno ubrzava proces lečenja, uspešno sanira ozleđene delove tela od posledica bakterijskih infekcija i umanjuje bolove, kažu stručnjaci.

"Kada smo bili u poziciji da obavestimo naše pacijente o velikom poboljšanju hematoloških i biohemijskih parametara, došlo je do pozitivnih psiholoških pomaka u lečenju, od kojih je najvažnije bilo i smanjenje bolova, i smanjenje znakova infekcije", rekao je Ivan Butković.

Klopka za gelere se primenjuje u 54 države sveta. Dr Mandić, inače članica Srpske akademije inovacionih nauka i potpredsednica ruske Akademije za zbrinjavanje žrtava katastrofa, patentirala je i magnetne MADU trake, koje se koriste za lečenje sportskih i rekreativnih povreda, ali i u brojne druge svrhe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.