Izvor: B92, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kljajević&Co: Pritisak ili...?

Beograd -- Predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević više nije u bolnici. U javnosti i dalje rasprava o implikacijama hapšenja devetorke.

Kljajevićev advokat kaže da su advokati osumnjičenih podneli žalbe na rešenje o određivanju pritvora i sprovođenje istrage. "U tim podnescima smo ukazali na brojne dosadašnje propuste u postupanju nadležnih organa. Naša koncepcija odbrane jeste insistiranje na zakonitosti procedure, čime se zapravo i štiti integritet Gorana Kljajevića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njemu je to jedino važno", kaže Gajić.

Ministar pravde odbacio tvrdnje da je hapšenje Gorana Kljajevića pritisak na suđenje za ubistvo Zorana Đinđića. Takvu tvrdnju juče je izneo Čedomir Jovanović. Zoran Stojković je, ne želeći da govori o tom slučaju jer je reč o službenoj tajni, za RTS ocenio da takve tvrdnje možda predstavljaju pritisak na vlast da se ne obračunava s mafijom. "Jedno je suđenje koje se odvija pred Odeljenjem za organizovani kriminal, a ovo je postupak pokrenut zbog primanja, davanja mita, korupcije u pravosuđu i organizovanog kriminala u domenu stečaja. Ne vidim da to ima ikakve veze, osim ako neko na taj način ne pokušava da vrši pritisak na vlast, pa kažu da se zbog takvih stvari ne dira kriminal i mafija. Ako to ne rešimo, budite sigurni da nikad nećemo imati pravnu državu, a pitanje ulaganja i investicije i zaštite bilo čijeg prava dovedeno je u pitanje", kaže Stojković.

Savetnik malih akcionara C marketa i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović izjavio je da još 2001. Goran Kjaljević, doskora predsednik Trgovinskog suda, nije mogao da bude izabran za predsednika tada Privrednog suda u Beogradu. Pavlović je u Utisku nedelje na TV B92 rekao da je već tada većina članova Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu, čiji je i on bio član, bila protiv izbora Kljajevića. "DOS-ova većina je već bila protiv, a Čedomir Jovanović je tada ultimativno zahtevao da Goran Kljajević prođe i prvi put izdejstvovao glasanje Demokratske stranke s radikalima. To povezivanje sa suđenjem za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića nema apsolutno nikakvu unutrašnju logiku. Da li je gospodin Goran Kljajević kriv ili nije, to je sudski postupak, ali njega smatrati stožerom odbrane od finansijskih ili bilo kakvih drugih malverzacija jeste besmisleno", kaže Pavlović.

U reakciji na tvrdnje Pavlovića, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović podseća da je konsenzus stranaka DOS-a bio preduslov za pružanje podrške pri izboru svih nosilaca pravosudnih funkcija, pa i Kljajevića. "Postizanjem političkog dogovora bavio se Odbor DOS-a za pravosuđe, u kom su se bili pravnici svih stranaka, koji su formulisali predloge za koje je naša poslanička grupa glasala. Na najvažnije sudijske funkcije izabrali smo ličnosti koje je predložilo Društvo sudija Srbije. Izbor Kljajevića niko iz DOS-a nije osporio pošto je on odmah posle 5. oktobra imenovan za v.d. predsednika Privrednog suda. To je lako proveriti u skupštinskoj dokumentaciji. Upravo je Pavlović, glasajući s radikalima, socijalistima, Koštunicom, Dinkićem i Karićem, srušio takozvanu kriminalnu vladu DOS-a", kaže Jovanović.

Govoreći o izboru Kljajevića na mesto predsednika Trgovinskog suda u vreme DOS-a, Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privatizaciju, rekao je da je o svim funkcionerima koji su birani posle oktobarskih promena odlučivala kadrovska komisija DOS-a, u kojoj su sedele sve stranke. "Stranke koje danas kažu da su tada bile protiv, ne kažu tačno jer je postojala koordinacija stranaka pri imenovanju funkcionera", kaže Vlahović.

Podsećamo, LDP je prethodno saopštio da je u pozadini hapšenja Gorana Kljajevića obračun Vlade sa Specijalnim sudom, preko pritiska na Marka Kljajevića. Jovanović je rekao je da je cilj pritisaka na Marka Kljajevića uništavanje sudskog procesa koji on vodi u Specijalnom sudu i koji se u maju, kada bi trebalo da svedoče stručnjaci iz Visbadena, približava otkrivanju potpune istine o ubistvu Đinđića.

Osumnjičeni negiraju krivicu

Svih devet osumnjičenih za privredni kriminal, odnosno zločinačko udruživanje, među njima predsednik beogradskog Trgovinskog suda Goran Kljajević, pred istražnim sudijom negiralo je navode krivične prijave, pišu dnevni listovi. Istražni sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Aleksandar Vujić juče je saslušao osumnjičene i doneo rešenje o sprovođenju istrage i pritvoru za sve privedene. Politika piše da je tužilac Specijalnog suda u zahtevu za sprovođenje istrage naveo dvadesetak svedoka, čija su imena, zbog zatvaranja predmeta za javnost, ostala tajna. List navodi i da je tužilac tražio ekonomsko-poslovno veštačenje.

Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane izvore, pišu da postoji mogućnost da sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević, koja je takođe obuhvaćena krivičnom prijavom ali nije označena kao organizator grupe, dobije status svedoka-saradnika. "Ona je ta koja bi mogla da potvrdi da je dobijala naloge od Gorana Kljajevića da određene firme gurne u stečaj i imena poželjnih stečajnih upravnika", izjavio je izvor Večernjih novosti. Taj izvor je rekao da bi Delinka Đurđević mogla da kaže i ko je sve intervenisao u određenim slučajevima, odnosno koje su se sve nezakonitosti dešavale.

Bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović ocenio je za B92 da hapšenje devetočlane grupe predstavlja kampanjsku, a ne sistemsku akciju vlasti. Vlahović smatra da hapšenje Gorana Kljajevića ne treba povezivati s procesom za ubistvo Zorana Đinđića i u Kažiprstu Radija B92 kaže da je tokom svog mandata kao ministra za privatizaciju insistirao na donošenju Zakona o stečaju i registraciji privrednih subjekata. "Zakonom o stečaju, tim novim zakonom koji je kasnije usvojen, zapravo se jasno odvaja sudijska od operativne funkcije u stečajnom postupku. Do tada je bog i batina bio Trgovinski sud. Dok nije predložen novi zakon o stečaju, prosečno vreme trajanja stečaja bilo je osam i po godina. Isto važi i kod registracije privrednih subjekata, taj posao smo novim zakonom potpuno izmestili iz Trgovinskog suda", kaže Vlahović.

Vlahović navodi i da nije imao ingerencije da zaustavi stečajeve, ali i da je javno ukazivao da ne razume zašto je, na primer, firma Beko otišla u stečaj jer je svoja dugovanja mogla da namiri time što će prodati neki od svojih objekata. "Firma odlazi u stečaj kada je beznadežno stanje, odnosno ne postoji mogućnost za restrukturiranje preduzeća u normalnom procesu pre stečaja. Ako firma ima mogućnost da prodajom dela imovine namiri sve poverioce i da nastavi normalno da posluje, ja zaiste ne razumem zašto je doneta odluka o pokretanju stečaja, kao što je bio slučaj Beka. Te odluke je donosio Trgovinski sud, prema starom zakonu o stečaju, gde je Trgovinski sud istovremeno obavljao i sudijske funkcije i vodio operativni proces", kaže Vlahović.

Kriminalistička policija privela je istražnom sudiji Specijalnog suda, sem Kljajevića, sudiju Trgovinskog suda Delinku Đurđević, direktora preduzeća Eko produkt 2002 Miku Brašnjovića, advokate Nemanju Jolovića i Jasminu Kojić, direktora Eko produkta Milinka Brašnjovića, direktora Kreditno-eksportne banke iz Beograda Sekulu Pjevčevića, generalnu direktorku Poštanske štedionice Jelicu Živković i policijskog službenika Generalnog inspektorata MUP-a Dejana Ivezića. Svi osumnjičeni uhapšeni su u sredu. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i bivši generalni direktor C marketa Slobodan Radulović, za kojim policija intenzivno traga.

Oni su osumnjičeni da su, udruženi u zločinačko udruženje, izvršili veći broj krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, davanja mita, primanja mita, posredovanja u davanju mita i odavanja službene tajne. To zločinačko udruženje, u kom su svi članovi imali unapred određene uloge i zadatke, u dužem periodu, kako se sumnja, oštetilo je državu za višemilionske iznose u evrima, kroz stečajne postupke preduzeća Beko, BIM Slavija, Ineks, Rad, C market i Jugoeksport, pribavljajući sebi imovinsku korist.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.