Kisić: Rizik oboljevanja manji na otvorenom, ali postoji; Kon: Nisam u karijeri video ovakvu respiratornu epidemiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 21:49

Kisić: Rizik oboljevanja manji na otvorenom, ali postoji; Kon: Nisam u karijeri video ovakvu respiratornu epidemiju

Zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ukazala je večeras još jednom na značaj poštovanja svih zdravstvenih mera i istakla da rizik oboljevanja postoji i na otvorenom, ali je manji nego u zatvorenom prostoru.

"Ako se na otvorenom dovoljno dugo, bez zaštite uspostavi veza sa eventualnim prenosiocem infekcije, rizik postoji", kazala je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Osvrćući se na nedavno održan derbi, ona je ponovila da tada nije procenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da okupljanje na derbi utakmici predstavlja rizik.

Prema njenim rečima, na kraju su epidemiološka istraživanja i ukazala da to nije bio faktor rizika, "onako kako su date preporuke".

"Napominjem, u tom momentu, bila je povoljna epidemiološka situacija. Najjasniji pokazatelj da je tako je što su se najvećim delom zatvarale covid bolnice", naznačila je doktorka.

Ona je rekla da je epidemija ponovo buknula u celom svetu, u istom vremenskom periodu, i da je svuda krenuo nepovoljan tok epidemijske krivulje.

Kaže da ako je i bilo izvesnih kontradiktornosti, bilo ih je u celom svetu.

"Preporuke se baziraju na kineskim iskustvima. Niko od nas nije učio o ovom virusu i ovoj bolesti u svetu. Tačno je da se možda često grešilo u procenama, ali tako je svuda", ističe Kisić Tepavčević.

Ona je apelovala na oprez i poštovanje mera zaštite navodeći da svaki smrtni ishod boli, "pogotovo onaj koji se mogao sprečiti".

Kazala je i da nošenje maski, pogotovo ako to čine i osoba koja ima i osoba koja nema virus, u velikoj meri smanjuje mogućnost zaražavanja.

Kon: Nisam u karijeri video ovakvu respiratornu epidemiju

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da je pred nama situacija koja do sada nije postojala i da više nemamo mnogo odstupnica.

"Gora je nego što je bila tokom aprila. Posebno govorim za Beograd gde je popunjenost do kraja. Mi više nemamo baš mnogo odstupnica", rekao je Kon za RTS.

Ističe da je i dalje najteže u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici zbog broja smrtnih slučajeva, ali ističe da se broj pozitivnih smanjuje i da je stabilizovana situacija što se tiče prihvata novih slučajeva.

Kon je rekao da u svojoj karijeri nije imao prilike da vidi ovakvu respiratornu epidemiju.

Glavni način prenošenja virusa je respiratorni, dodao je epidemiolog, navodeći da često dobija informacije da su se ljudi zarazili na slavljima, koncertima, proslavama, maturama.

Navodi da su to mesta koja bi trebalo izbegavati.

Poručuje i da je stvar u tome da se ne prave žurke i kada je zabranjen rad noćnih klubova.

"U ovoj situaciji je najvažnije govoriti da su maske, to je relativno nova stvar, ako svi nosimo maske da je mogućnost transmisije svedena na jedan odsto", ukazao je Kon.

Predrag Kon je naveo i da je zatvaranje nešto što mogu sebi da priušte najbogatije zemlje i da mi ne možemo da pričamo o tome kao što mogu Australijanci.

"Odlučili smo tako. Mi verujemo da će i ovo što je do sada dato kao obaveza dati dovoljne rezultate da sačuvamo sistem. Moramo da shvatimo da je u ovom trenutku sačuvati zdravstveni sistem isto tako značajno kao sačuvati živote", poručio je Kon i ukazao da smo na samoj ivici da imamo kolaps zdravstvenog sistema.

Dodaje da se očekivalo da će sada već doći do zaravnjenja krive, ali navodi da se to u Beogradu još uvek ne vidi.

Kon kaže i da je trenutno dešavanje tokom leta potpuna nepoznanica, uključujući i priču o aerogenom prenosu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.