KiM: Poplave, utopila se devojčica

Izvor: B92, 15.Mar.2013, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Poplave, utopila se devojčica

Zvečan, Niš, Prijepolje... -- Stanje sa nabujalim rekama u Srbiji se stabilizuje, vodostaj stagnira. U reci Srbici utopila se 10-godišnja albanska devojčica dok je spasavala drugaricu.

Ibar srušio most koji selo Kutnje povezuje sa Leposavićem. Izlila se i reka Banjska u selima oko Zvečana.

Prema rečima regionalnog portparola kosovske policije Besima Hotija, desetogodišnja devojčica G.O. iz Srbice na Kosovu albanske nacionalnosti udavila se u reci koja je nabujala nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikih kiša. On je naglasio da se nesreća dogodila u selu Izbica, koje pripada opštini Srbica, juče oko 16.30 sati kada su se deca vraćala iz škole.

"Deca su se vraćala iz škole i bilo ih je nekoliko u grupi. Jedna devojčica se okliznula i pala u vodu, a desetogodišnja G.O je pokušala da joj pomogne, ali se i sama okliznula i pala u nabujalu Klinu. Drugarica je uspela da se izvuče iz vode, a G.O. se udavila", rekao je Hoti. On je naveo da su ostala deca potrčala da dozovu starije u pomoć, ali dok je pomoć stigla devojčica se već udavila.

Portparol Kosovskih bezbednosnih snaga (BSK), Alji Uka je za prištinske medije izjavio da se situacija posle podne smiruje i da su dve ekipe BSK još uvek u opštinama Klina i Srbica. "Sve su kuće pod kontrolom pošto su ih stanovnici ujutro napustili. Pripadnici BSK čamcima odlaze od jedne do druge kuće, u njima nema zatoćenih", kazao je on.

Zbog padavina i odrona trenutno nije u funkciji putni pravac između Kline i Đakovice.

Prema poslednjim informacijama, situacija na poplavljenom području opštine Leposavić počela je da se normalizuje, a reke se vraćaju u svoja korita.

Zbog oštećenja nosećeg stuba na betonskom mostu na Ibru, koji od Leposavića vodi ka selu Kutnje, oko 50 domaćinstava od sinoć je odsečeno od sveta, pa deca nisu otišla u školu, a zaposleni na posao.

Nekoliko sela ostalo je bez električne energije, a predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić sa saradnicima obišao je meštane na poplavljenom području, gde ispituju mogućnost sanacije mosta na Ibru.

Ekipe civilne zaštite zajedno s meštanima i danas se bore se vodenom stihijom u selima Vuča, Jošanica, Tvrđen, Krnjin, Lešak i Vračevo, gde je vodena bujica pretila da uništi kuće i ostale objekte koji su u blizini vodotoka.

Ibar se u toku noći izlio i poplavio sva polja u svom vodotoku, a sneg koji je pao otežava prilaz do sela u podnožju Kopaonika i Rogozne, tako da se pravo stanje i to kolike su štete nanele poplave, još ne zna.

S prestankom kiše, situacija se smiruje i u selima zvečanske opštine. U Doljanu su u potpunosti poplavljena imanja i kuće četiri domaćinstva, a u Banjskoj, gde se izlila istoimena reka, voda je odnela sve što joj se našlo na putu.

U opštini Klina poplavljene su povratničke kuće u selima Berkovo i Dragoljevac, a voda iz rečnih korita izlila se i na lokalne puteve i otežava kretanje. U Peći je pod vodom čitav centar grada.

Član Odbora za bezbednost kosovske opštine Istok Veljko Komatović rekao je danas da je u selima Osojanske doline kiša padala skoro 30 sati, da je poplavljeno nekoliko sela, ali da u njima nema povredjenih.

Komatović je za agenciju Beta kazao da je u nekim slučajevima voda nosila čak i traktor i stoku, ali da na sreću nema povređenih.

Dodao je da je i njega voda odnela s automobilom, a da su ga spasili slovenački vojnici u sastavu Kfora.

Komatović, povratnik u selo Žač, kazao je da su delom poplavljena i dvorišta, kao i neke kuće u selima Žač, Šaljinovica, Koš, Suvi Lukavac i Dragoljevac.

On je naveo da je kiša danas prestala da pada i da su se ljudi sami organizovali kako bi otklonili posledice poplava.

Situacija se stabilizuje, vodostaji u blagom opadanju

Stanje sa nabujalim rekama u Srbiji od jutros se, kako kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, stabilizuje i vodostaj stagnira. U nekim ugroženim delovima, vodostaji su u blagom opadanju.

Sektor za vanredne situacije poslao je u poplavama ugrožena područja dva specijalistička tima za spasavanje na vodi iz Niša i Kraljeva, sa ukupno 20 pripadnika i šest čamaca, saopštio je večeras MUP Srbije.

Usled obilnih padavina u Srbiji je porastao vodostaj reka na jugozapadu zemlje, zbog čega je vanredna odbrana od poplava proglašena na reci Raškoj, a redovna odbrana od poplava na Savi, kod Šapca i Sremske Mitrovice, saopšteno je ranije. Navodi se da je redovna odbrana od poplava uvedena i na brani Veliko Središte kod Vršca, na reci Lim, Miloševki i Seljasnici u Prijepolju.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros, gostujući u vestima TV B92 da je situacija s vodostajima reka juče bila dramatičnija, ali da je danas ona bolja, jer je nivo voda počeo da stagnira. Prema njegovim rečima, ne može se isključiti mogućnost da dođe do novih poplava, jer one zavise od topljenja snega.

Na teritoriji opštine Šabac poplavljeno je vikend naselje u priobalju reke Save u nebranjenom delu, dok se reka Tamnava izlila u uskom pojasu u selu Goločelo i poplavila put prema školi.

Saobraćaj na magistralnom putu između Malog Zvornika i Ljubovije u mestu Velika Reka zbog skupljanja vode se odvija jednom kolovoznom trakom, a ekipe vodu crpe cisternama.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača izjavio je agenciji Beta da je vodostaj Lima izuzetno visok, pa su u Brodarevu zbog neposredne opasnosti iseljene dve porodice.

"U limskoj dolini poplavljeno je više od stotinu građevinskih objekata, mahom pomoćnih zgrada, ali i jedan broj privatnih kuća. Vatrogasno-spasilačka jedinica je na terenu, a počeli smo i distribuciju džakova sa peskom na najugroženije lokacije u dolini Lima. U stalnom smo kontaktu sa Republičkim štabom za vanredne situacije uz čiju koordinaciju preduzimamo aktivnosti na zaštiti stanovništva i objekata", rekao je Posrkača.

Situacija u Novom Pazaru posle jučerašnjih poplava je normalizovana, a vodostaji su u blagom opadanju, rekao je radiju Sto plus šef operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljević.

Suljević je istakao da su najviše oštećena rečna korita i putna infrastruktura.

"Objekti nisu pretrpeli veliku štetu, ali su zato rečna korita znatno oštećena, porušeno je puno mostova, a velika šteta primetna je i na putnoj infrastrukturi, naročito na putevima koji gravitiraju duž reka", rekao je Suljević.

Poplave su juče zadesile i Sjenicu, gde je posle izlivanja reke Vape poplavljeno nekoliko stambenih objekata.

Behudin Zekić iz sjeničkog Štaba za vanredne situacije za radio Sto plus kaže da je situacija u toj opštini bila alarmantna, ali da je danas situacija znatno stabilnija i da je vodostaj u opadanju.

U opštini Požega pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica izvlače pumpama vodu iz jednog lokala u blizini doma zdravlja, kao i u blizini jedne kuće, pri čemu je izgrađen nasip tako da kuća nije ugrožena.

Na teritoriji opštine Prijepolje, u Brodarevu, izlila se Slatinska reka u priobalju. Ugrožena je jedna kuća, ali voda nije ušla u stambeni deo.

U mestu Zalug preventivno je evakuisano jedno bolesno lice, kao i svinje i živina iz nekoliko domaćinstava.

U svim ugroženim područjima pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije stalno nadgledaju teren.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolja situacija na rekama

Izvor: RTV Pink, 15.Mar.2013

Situacija na rekama se popravlja. . . Na svim većim rekama vodostaj je povećan zbog obilnih padavina, ali se očekuje opadanje nivoa vode. Izlile se manje reke. U ugrožena područja upućeni timovi za spasavanje.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.