Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti nove poplave

Jaša Tomić, Prokuplje -- Posle nekoliko dana stagnacije, voda u reci Tamiš ponovo raste.

Stanovnici sela Jaša Tomić, koji su se posle skoro mesec dana vratili u kuće, zabrinuti su zbog mogućnosti novih poplava. Krizni štab za otklanjanje posledica poplava u Banatu saopštio je da su zbog najavljenog porasta vodostaja u tom naselju pojačane pripreme za zatvaranje uzvodnih proseka na Tamišu.

Ponovo su otvorena dva uzvodna proseka nasipa na desnoj obali Tamiša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u naselju Jaša Tomić kako bi bilo ubrzano odvođenje vode iz branjenog područja. Krizni štab navodi da je generalna linija odbrane od poplava Itebej-Međa-Krajišnik-Jaša Tomić stabilna.

Do petka se nastavlja i akcija B92 i Narodne kancelarije za prikupljanje pomoći stradalima od poplava. Akciji se pridružio i "MekDonalds", koji deci u Jaši Tomiću deli paketiće, a beogradsko pozorištance "Puž" u sredu je odigralo predstavu.

Ambasadori obećali pomoć

Predstavnici desetak diplomatskih misija u SCG obišli su poplavljena područja srednjeg Banata. Cilj posete je bio da se diplomatski predstavnici upoznaju sa situacijom u tom području i s tim koja vrsta pomoći je najneophodnija. Predstavnici nekoliko diplomatskih predstavništava su izjavili da su spremni da pomognu meštanima tog područja.

Predstavnik Evropske komisije u SCG Žozep Ljovelas izjavio je da je delegacija došla kako bi videla šta je potrebno. "Daćemo to što treba, ali smo hteli i da vidimo kako možemo sprečiti da se slične stvari dešavaju u budućnosti", rekao je on.

Ambasador SAD u SCG Majkl Polt rekao je da je poplavljeno područje siromašan kraj i da mu mora biti pružena pomoć, da se život nakon povlačenja vode vrati u normalu.

Strane diplomate su tražile i detaljnije informacije o potrebama stanovništva i lokalne vlasti u ugroženom području, ali im je jedino rečeno da je šteta do sada procenjena na oko tri milijarde dinara, i da se na proceni konačne štete još radi. Iako su neke od zemalja već uputile pomoć ugroženom području, očekuje se da i ostale to uskoro učine.

Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, kaže da su mnogi već pomogli, a mnogi obećali da će to učiniti. "Takođe, mi ćemo svoja obećanja ispuniti i možete u potpunosti računati na nas", kaže on.

Trenutno su, prema rečima predstavnika lokalnih vlasti, ugroženom području najneophodnije cisterne za pijaću i otpadne vode, a i pomoć u sanaciji kuća i terena. Prema poslednjim procenama, očekuje se da se voda povuče iz poplavljenog područja za mesec i po dana.

Prokuplje: Koliko košta poplava

Šteta od poplava u opštini Prokuplje premašila je 12 miliona dinara, saopštila je danas Opštinska komisija za procenu štete.

Član Opštinskog veća za poljoprivredu Aleksandar Radulović kaže da je opština Prokuplje Kriznom štabu Vlade poslala zahtev u kojem se traži pomoć za nadoknadu šteta na poplavljenih 290 hektara odbradive površine. Radulović je naveo da su štete od poplava najviše pretrpela poljoprivredna domaćinstva, kojima su poplavljene kuće, staje, plastenici s ranim povrćem, bašte i usevi.

Na području opštine Prokuplje poplavljeni su i oštećeni 43 stambena i više od 40 ekonomskih objekata. Reka Toplica odnela je jedan most, a šest manjih pešačkih mostova odnele su planinske reke i potoci. Usled poplava na tri mesta u prokupačkoj opštini pojavilo se klizište koje preti da sruši kuće u selima Džigolj i Gornja Rečica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.