Izvor: B92, 27.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je radila Požarevačka banka

Požarevac -- Okružno tužilaštvo u Požarevcu podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora Požarevačke banke.

Dragoljub Mitić je optužen bog sumnje da je počinio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe ovlašćenja. Predsednica Okružnog suda u Požarevcu Svetlana Gaco kaže da je optužnica stigla u sud i da će Krivično veće koje će voditi postupak biti formirano sutra.

Zamenik Okružnog tužioca u Požarevcu Dimitar Krstev predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da Mitiću bude određen pritvor zbog toga što je za navedena dela propisana kazna zatvora od više od 10 godina.

Mitića optužnica tereti da je naložio da iz trezora Požarevačke banke banci Karić preda 10,02 miliona maraka bez osnova i obaveze vraćanja. Prema navodima optužnice. Mitić je u novembru 1993. Nikoli Kiprosu, zaposlenom u preduzeću Hem Slade Trading iz Nikozije, predao 100.000 maraka.

Prema optužnici, Mitic je banci Karić pozajmice odobravao tokom 1992. i 1993, bez neophodne saglasnosti Upravnog odbora banke i bez obaveze vraćanja. Krstev tvrdi da postoji dokumentacija prema kojoj su pozajmice date, ali ne i ona koja dokazuje da su vraćene. "Da je pozajmica vraćena, bile bi sačinjene priznanice, kao sto su sačinjene pri uzimanju novca", kaže se u optuznici. Mitić tvrdi da je banka Karić plaćanjem obaveza Požarevačke banke u inostranstvu izmirila svoje dužničke obaveze, ali Krstev kaže da ne postoje tragovi vraćanja dugova Požarevačke banke u inostranstvu.

U optužnici se kaže i da je u vreme izuzetno velike inflacije Mitić svakodnevno odobravao kratkoročne dinarske kredite s rokom vracanja od 30 dana raznim preduzećima i da je tih kredita tokom 1992. i 1993. bilo 181. Iznos odobrenih kredita je pri vraćanju obezvređen zbog ogromne inflacije. Krediti su odobravani Tekstil best intenacionalu iz Ivanjice, preduzeću Bemo iz Beograda, Delta M iz Beograda, Akvater M iz Beograda i Salus internacional iz Beograda. Ukupna vrednost kredita je, prema navodima optužnice, 7.173.088 maraka, a najvecu korist od tih kredita imalo je preduzeće Tekstil best internacional iz Ivanjice, više od 5,7 miliona maraka. Za razliku od pozajmice banci Karić, ti krediti su vraćani, ali po kursu koji je obezvređivao njihovu početnu vrednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.